Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Magazín

Pozostatky britského kráľa Richarda III. budú hľadať pod parkoviskom

Richard III. Foto: historyworthreading.blogspot.com

Richard III. je jedným z mála anglických kráľov, ktorých miesto posledného odpočinku nie je známe.

Londýn 25. augusta (TASR) - Archeológovia môžu čoskoro vyriešiť päťstoročnú záhadu miesta uloženia pozostatkov Richarda III., posledného anglického kráľa, ktorý zahynul v boji. Pripravujú sa hľadať ich pod parkoviskom v centre mesta Leicester.

Tím z Leicesterskej univerzity začne v sobotu realizovať výkopové práce na parkovisku, kde niekdajší kláštor františkánov, známych pod názvom "šedí mnísi", uskladnil pozostatky panovníka, informovala dnes agentúra Reuters.

"Šanca, že nájdeme (kláštor) šedých mníchov je okolo 80 percent. V prípade Richarda III. je to beh na dlhé trate...Nielenže musíme nájsť samotnú budovu kláštora, ale musíme identifikovať presné miesto, kde bol (kráľ) pochovaný," povedal predstaviteľ univerzitných archeologických služieb Richard Buckley.

Archeológovia majú prístup k DNA panovníka. V piatok odobrali vzorky priamemu potomkovi kráľovej sestry, Michaelovi Ibsenovi, ktorý je pôvodom z Kanady.

Preskúmaním pozostatkov vládcu "by sme mohli nájsť odpovede na mnohé doteraz nezodpovedané otázky, o jeho výške, postave a spôsobe, akým zahynul," povedala tajomníčka škótskej pobočky Spolku Richarda III., ktorá je súčasťou výskumného tímu.

Ak sa nájdu akékoľvek pozostatky panovníka, nanovo ich uložia do hrobky v Leicesterskej katedrále, iba pár krokov od miesta vykopávok.

Richard III. je jedným z mála anglických kráľov, ktorých miesto posledného odpočinku nie je známe. Zomrel v bitke pri Bosworthe v roku 1485, kde bojoval proti svojim nepriateľom na čele s Henrym Tudorom. Bojisko sa nachádzalo zhruba 25 kilometrov od Leicestru v strednej časti Anglicka.