Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Magazín

Prameň vlasov cisára Františka Jozefa vydražili za 20-násobok

Prameň vlasov rakúskeho cisára Františka Jozefa I. Foto: TASR/AP

František Jozef I. panoval v rokoch 1848-1916 a bol v tom čase jedným z najdlhšie vládnucich monarchov Európy.

Viedeň 26. apríla (TASR) - Prameň vlasov rakúskeho cisára Františka Jozefa I. predali vo štvrtok na aukcii vo Viedni za 13.720 eur, čo je 20-násobok vyvolávacej ceny. Informovala o tom britská rozhlasová a televízna spoločnosť BBC.

Kader svojich šedivých vlasov cisár daroval svojmu sluhovi Eugenovi Ketterlovi, ktorého potomkovia ju dlhý čas opatrovali. Ketterl ho dostal od cisára spolu s ďalšími jeho vyradenými osobnými vecami ako prilepšenie k platu.

Do dražby dali túto memorabíliu, uloženú v oválnej drevenej škatuľke vyloženej tmavomodrým zamatom, za vyvolávaciu cenu 450 eur.

Vo viedenskej aukčnej sieni Dorotheum vo štvrtok vydražili aj škatuľu na cigary a vreckovku Františka Jozefa, ako aj skicár jeho syna, korunného princa Rudolfa, ktorého v roku 1889 našli v cisárskom loveckom zámočku Mayerling pri meste Heiligenkreuz v dnešnom Dolnom Rakúsku mŕtveho spolu s jeho milenkou, barónkou Mary Vetserovou.
Vreckovka rakúskeho cisára Františka Jozefa I.
Foto: TASR/AP

František Jozef I. panoval v rokoch 1848-1916 a bol v tom čase jedným z najdlhšie vládnucich monarchov Európy.

V roku 2010 na Novom Zélande vydražili prameň vlasov francúzskeho cisára Napoleona Bonaparta za 10.000 eur. Ako však pripomína BBC, napriek historickej hodnote týchto kaderí, najvyššiu cenu - 30.000 eur - zaplatil v roku 2011 v aukcii na portáli e-Bay neznámy záujemca za prameň vlasov popového speváka Justina Biebera.