Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Magazín

VIDEO: ŠACHOVÁ HISTÓRIA: Pred 20 rokmi porazil superpočítač Kasparova

Ruský šachový veľmajster Garri Kasparov, archívne foto. Foto: TASR/Michal Svítok

Celkove sa zápas skončil 3,5:2,5 v prospech superpočítača, za čo tím jeho programátorov získal odmenu 700.000 dolárov. Kasparovovi pripadlo 400.000 dolárov.

New York/Bratislava 11. mája (TASR) - Superpočítač IBM Deep Blue porazil pred 20 rokmi 11. mája 1997 v New Yorku v Spojených štátoch amerických (USA) profesionálneho šachového majstra Garri Kasparova v šiestej partii zápasu a stal sa tak prvým počítačom, ktorý zdolal najlepšieho šachistu sveta.

Išlo o odvetu zápasu na šesť partií medzi šachovým veľmajstrom Garri Kasparovom a šachovým superpočítačom Deep Blue firmy IBM, ktorý sa konal 10. februára 1996 vo Filadelfii v USA a skončil triumfom ruského šampióna 4:2. Do šachovej histórie však vtedy zápas vošiel aj prvou výhrou počítača v turnajovej partii nad úradujúcim majstrom sveta. "Neočakával som, že to bude až také ťažké," vyhlásil vo februári 1996 samotný veľmajster po skončení duelu.



V auguste 1996 Garri Kasparov súhlasil s odvetou. Tá sa konala v New Yorku (USA). So záujmom očakávaný súboj medzi vtedajším najlepším šachistom Garri Kasparovom a superpočítačom firmy IBM Deep Blue sa začal 3. mája 1997. Kasparov sa v prvej partii ujal vedenia. Deep Blue zvíťazil v druhej partii. Remízou sa skončila tretia partia zápasu a rovnako aj štvrtá a piata. V záverečnej šiestej partii 11. mája 1997, ktorej priebeh bol v priamom prenose vysielaný prostredníctvom internetu a iných médií, sa Garri Kasparov vzdal.



Šachový superpočítač Deep Blue sa tak napokon stal prvým počítačom, ktorého program v zápase na šesť partií zdolal úradujúceho majstra sveta Garri Kasparova.

Celkove sa zápas skončil 3,5:2,5 v prospech superpočítača, za čo tím jeho programátorov získal odmenu 700.000 dolárov. Kasparovovi pripadlo 400.000 dolárov.

Garri Kasparov sa v marci 2005 pobral na šachový dôchodok. Šach hrá iba exhibične.