Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Pred 20 rokmi zachvátil britský kráľovský zámok vo Windsore požiar

Foto: TASR/AP

Zámok, ležiaci západne od Londýna a jedna z najobľúbenejších rezidencií kráľovnej Alžbety II., patrí k najväčším obývaným zámkom na svete.

Windsor/Bratislava 19. novembra (TASR) - V kráľovskom zámku Windsor vo Veľkej Británii vypukol pred 20 rokmi rozsiahly požiar.

Požiar vznikol 20. novembra 1992 v súkromnej kaplnke a rýchlo sa rozšíril. Zasiahol severovýchodné krídlo zámku vrátane siene sv. Juraja a súkromné apartmány kráľovnej. Zničil pätinu hlavného krídla kráľovského paláca. Neskoršie vyšetrovanie dokázalo, že požiar zapríčinil reflektor umiestnený príliš blízko závesu.

V snahe získať peniaze potrebné na opravu spôsobených škôd, britská kráľovná Alžbeta II. v lete roku 1993 povolila po prvý raz v histórii sprístupniť oficiálne priestory Buckinghamského paláca v Londýne verejnosti, z čoho sa stala neskôr tradícia.

Turista pózuje fotografovi pred kaplnkou sv. Juraja.
Foto: TASR/AP
Rekonštrukcia zámku Windsor si vyžiadala približne 40 miliónov libier. Sedemdesiat percent nákladov na reštaurovanie bolo krytých z príjmov získaných po sprístupnení londýnskej kráľovskej rezidencie - Buckinghamského paláca a zo vstupného na pozemky Windsorského zámku.

Na priebeh rekonštrukcie dohliadala špeciálna komisia, ktorej členmi boli manžel kráľovnej - princ Philip a jej syn - princ Charles. Kráľovná súhlasila s modernou interpretáciou gotickej architektúry v súkromnej kaplnke a v Holbeinovej a Stuartovej sále. Podstatnej premene sa podrobila aj majestátna banketová sála - St. George's Hall, ktorej steny sa zvýšili a celá miestnosť získala na priestrannosti. Konštrukciu rizikových miestností zosilnili aj oceľovými trámami.

Windsorský zámok po piatich rokoch rekonštrukčných prác sprístupnili verejnosti 27. decembra 1997.



Zámok, ležiaci západne od Londýna a jedna z najobľúbenejších rezidencií kráľovnej Alžbety II., patrí k najväčším obývaným zámkom na svete a je jedinou kráľovskou rezidenciou, ktorá patrí nepretržite anglickým panovníkom od čias Viliama Dobyvateľa, teda od 11. storočia. Vypína sa nad Temžou a je vzdialený deň pochodu od londýnskej pevnosti Tower. Bol súčasťou obranného kruhu a mal chrániť Londýn pred nájazdmi nepriateľov zo západu.

Zámok vo Windsore sa každý rok stáva oficiálnou rezidenciou kráľovnej Alžbety II. počas veľkonočných sviatkov a v júni, keď sa v neďalekom Ascote konajú legendárne kráľovské dostihy.