Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Prikrmovanie vtáctva možno využiť na pozorovanie inak plachých druhov

Sýkorka pri kŕmidle Foto: Jozef Ďurník/TASR

Pri kŕmidle možno v priemere vidieť aj 40 druhov vtákov. Nepriaznivé obdobie totiž donúti inak plaché vtáky priblížiť sa kvôli získavaniu potravy do blízkosti ľudí.

Bratislava 23. decembra (TASR) - Viaceré druhy vtáctva odlietajú na zimu do teplých krajín, mnohé sa však aj počas chladných mesiacov zdržiavajú na Slovensku.

V tomto období nie je v prírode dostatok potravy, vtáctvu preto možno pomôcť prikrmovaním. V tomto prípade nejde podľa Jána Gúgha zo Slovenskej ornitologickej spoločnosti/BirdLife Slovensko len o pomoc pre operence, ale aj o možnosť ich pozorovať. Pri kŕmidle možno v priemere vidieť aj 40 druhov vtákov. Nepriaznivé obdobie totiž donúti inak plaché vtáky priblížiť sa kvôli získavaniu potravy do blízkosti ľudí.

"Prikrmovanie vtáctva má v našej krajine v mnohých regiónoch tradíciu. Má rôzne podoby. Vykladajú sa kŕmidlá rôznych veľkostí a konštrukcií, na miesta pohybu vtáctva sa vykladá často loj či bobule a ovocie," konštatoval pre TASR Gúgh. Aj hmyzožravé vtáky, ktoré zotrvajú na zimu v Európe, prechádzajú na tuhú potravu a živia sa rôznymi semienkami, bobuľami a ovocím, preto je najvhodnejšie do kŕmidiel vkladať nekorenené a nepražené zrná, semienka a oriešky. Ideálnymi sú slnečnica, proso a pšenica.

Ako poukázal, tohtoročná zima začala na Slovensku veľmi zaujímavo, a to príletom vzácnych chochláčov severských. Živia sa rôznymi bobuľami a ovocím. Prikrmovať ich možno tiež vyloženými jablkami.

Prikrmovanie je jedna z najúčinnejších metód pestovania pozitívneho vzťahu k prírode a vtáctvu. Treba však dbať na bezpečnosť vtákov i ľudí, upozornil Gúgh. Kŕmidlá treba umiestniť na bezpečné miesto s dostatočným priestorom na odlet vtákov v prípade nebezpečenstva, odporúča sa kŕmidlá pravidelne čistiť a udržiavať v dobrom stave. Kŕmidlá sa neumiestňujú ani blízko frekventovaných ciest a presklených plôch, do ktorých by mohli vtáky pri preletoch narážať.

Pre vtáctvo v zime možno prichystať napríklad tukové kŕmidlo. Vtedy sa roztopí bravčový tuk, do ktorého sa primiešajú rôzne zrná, oriešky a slnečnica. Zmes sa naleje do kvetináča, cez ktorého spodný otvor sa previaže špagát, ktorý poslúži na zavesenie tukového kŕmidla. Keď tuk stuhne, kvetináč sa vyloží otvorom dole na strom, či iné vhodné miesto.

Namiesto črepníka sa dá použiť aj kokosový orech rozrezaný na polovičku, využiť tiež možno šišky z borovice alebo smreka, ktoré sa namáčajú do tukovej zmesi a nechajú sa postupne tuhnúť. Kŕmidlo možno vyrobiť napríklad aj z PET fľaše, do ktorej sa v spodnej tretine vyreže otvor. Po nasypaní krmiva sa zavesí na strom alebo iné vhodné miesto.

Pre vtáctvo v zime sa zvykne pripravovať aj strieškové kŕmidlo umiestnené na zemi, ktoré slúži na prikrmovanie jarabíc, bažantov, ale s obľubou ho navštevujú aj vrabce, sýkorky, či strnádky žlté. Najvodnejším spôsobom ako vtáky dlhodobo podporiť v záhrade je vysádzanie kríkov a stromov, ktoré rodia bobule, semená a rôzne plody vhodné pre zimné kŕmenie.