Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Princ Harry navštívil mínové pole: Dvadsaťdva rokov po matke Diane

Vojvoda v júni podporil iniciatívu poskytujúcu 47 miliónov libier na odmínovanie a likvidáciu arzenálu v rozľahlom chránenom území Angoly, Foto: TASR/AP

Harry a jeho manželka Meghan v pondelok pricestovali do Juhoafrickej republiky (JAR). Ide o ich prvú zahraničnú cestu od narodenia prvého spoločného potomka Archieho.

Luanda 27. septembra (TASR) - Britský princ Harry, vojvoda zo Sussexu, navštívil v piatok čiastočne vyčistené mínové pole v Angole so zámerom upriamiť pozornosť na nebezpečenstvo, ktoré predstavujú tieto nástražné systémy. Stalo sa tak 22 rokov po tom, ako rovnakú lokalitu navštívila jeho medzitým zosnulá matka Diana, princezná z Walesu.

Harry, majúc na sebe ochranný výstroj, sa prešiel cez bývalú delostreleckú základňu neďaleko mesta Dirico na juhovýchode krajiny, informuje stanica BBC. Lokalita je označená červenými varovnými tabuľkami s lebkou a hnátmi. Diana upútala svetovú pozornosť v roku 1997, keď sa v Angole prešla cez ostré mínové pole. Harry zavítal na dané miesto s rovnakou charitatívnou organizáciu ako jeho matka - HALO Trust, ktorá sa zasadzuje za zákaz nášľapných mín.

Personál tejto organizácie pracuje od augusta na danej lokalite, ktorá bola zamínovaná protivládnymi silami v roku 2000, keď sa sťahovali zo základne. HALO Trust (Hazardous Area Life-support Organization) dúfa, že miesto bude kompletne odmínované do konca októbra.

Harry počas svojej návštevy previedol kontrolovaný odpal protipechotnej míny. "Pozemné míny sú nezahojenou jazvou vojny. Ich odstránením pomáhame tejto komunite nájsť mier, s ktorým prichádza príležitosť. Okrem toho tak môžeme ochraňovať rozmanité a jedinečné prírodné prostredie, ktorého oporou je rieka Kuito," povedal Harry.

Pozemné míny sú temným pozostatkom 27 rokov trvajúcej občianskej vojny v Angole, ktorá sa skončila v roku 2002, avšak neznámy počet aktívnej munície odvtedy zranilo a zmrzačilo tisíce ľudí.

Vojvoda v júni podporil iniciatívu poskytujúcu 47 miliónov libier na odmínovanie a likvidáciu arzenálu v rozľahlom chránenom území Angoly, dopĺňa stanica Sky News.

Tamojšia vláda investuje tieto fondy do organizácie HALO Trust, ktorá začne päťročný program zameraný na vyčistenie 153 mínových polí v juhovýchodnej provincii Cuando Cubango, kde sa nachádza národný park Longa-Mavinga.

Harry a jeho manželka Meghan v pondelok pricestovali do Juhoafrickej republiky (JAR). Ide o ich prvú zahraničnú cestu od narodenia prvého spoločného potomka Archieho. Harry zamieri aj do Botswany, Angoly a Malawi - na žiadosť britského ministerstva zahraničných vecí samostatne bez rodiny.

Harry (34), vnuk britskej kráľovnej Alžbety II. a siedmy v nástupníckej línii na trón, je častým návštevníkom južnej časti Afriky, kam chodieva kvôli starostlivosti o životné prostredie alebo tráveniu dovolenky. Cesta bude trvať do 2. októbra.