Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Prvý ženský výstup do vesmíru zmaril nedostatok vhodných skafandrov

Anne McClainová, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Výstupy do vesmíru z ISS doteraz vykonali buď iba muži, alebo zmiešané mužsko-ženské tímy.

Washington 26. marca (TASR) - Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) v pondelok oznámil, že pre nedostatok vyhovujúcich skafandrov musel zrušiť na piatok plánovaný historicky prvý výstup dvoch astronautiek z Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) do vesmíru. Informovali o tom agentúry DPA a AFP.

Americká astronautka Anne McClainová pri minulotýždňovom výstupe s kolegom Nickom Haguom totiž zistila, že jej viac vyhovuje vrchná časť skafandra veľkosti M. Takúto veľkosť však potrebuje aj jej krajanka Christina Kochová. Keďže do piatka sa podarí sfunkčniť len jeden skafander, výstup uskutočnia Kochová a Hague.

Výstupy do vesmíru z ISS doteraz vykonali buď iba muži, alebo zmiešané mužsko-ženské tímy. Ako prvá žena vystúpila do otvoreného komzu v roku 1984 sovietska kozmonautka ruskej národnosti Svetlana Savická. V počte výstupov (desať) je rekordérkou Američanka Peggy Whitsonová.

Posádku ISS v súčasnosti tvoria Američania Anne McClainová, Nick Hague a Christina Kochová, Rusi Alexej Ovčinin a Oleg Kononenko, ako aj David Saint-Jacques z Kanady.

Skafandre na palube ISS sa skladajú z niekoľkých častí, ktoré sú zostavené tak, aby boli čo najlepšie prispôsobené postavám astronautov, vysvetlila Brandi Deanová, hovorkyňa Johnsonovho vesmírneho centera (JSC) v Houstone. Vrchné časti skafandrov sú dostupné vo veľkostiach M, L a XL. Hoci astronauti ich skúšajú už na Zemi, v stave beztiaže sa ľudské telo mení. Nijaký tréning navyše nemôže presne simulovať skutočné podmienky vo vesmíre, konštatovala Deanová.