Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Magazín

Queen of Rock 'N' Roll je názov kompilácie legendárnej Tiny Turner

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Predslov ku kompilácii napísal do bookletu známy kanadský spevák Bryan Adams, ktorý 17. decembra koncertoval v Bratislave.

Bratislava 8. januára (TASR) - Pod názvom Queen of Rock 'N' Roll vyšiel v závere minulého roka posmrtný kompilačný album americkej speváčky Tiny Turner na etikete vydavateľstva Parlophone. Bola jednou z najpopulárnejších speváckych hviezd 80. a 90. rokov minulého storočia. Typický chrapľavý hlas jej vyniesol prezývku kráľovná rokenrolu a neskôr aj rocková babička.

Kompilácia ponúka 55 skladieb od roku 1975 do roku 2020 v chronologickom poradí vrátane novej verzie Turnerovej piesne z roku 1996 Something Beautiful Remains od Terryho Brittena, vydanej pod názvom Something Beautiful. Prvou vo výbere je cover verzia skladby Whole Lotta Love skupiny Led Zeppelin, ktorú speváčka nahrala v roku 1975 na druhý album Acid Queen. Na výberovke nechýbajú známe hity What's Love Got to Do with It, Better Be Good to Me, We Don't Need Another Hero (Thunderdome), Typical Male, The Best či I Don't Wanna Fight.

Predslov ku kompilácii napísal do bookletu známy kanadský spevák Bryan Adams, ktorý 17. decembra koncertoval v Bratislave. Tina a Bryan nahrali v roku 1985 duet It's Only Love, ktorý je na album tiež zaradený.

Tina Turner, vlastným menom Anna Mae Bullocková, sa narodila 26. novembra 1939 v americkom Nutbushi. S Ike Turnerom účinkovali spolu ako Ike & Tina Turner Revue, rozviedli sa v roku 1976. Veľký úspech na sólovej dráhe získala albumom Private Dancer z júla 1984. Dostala zaň svoju prvú Grammy. Dvakrát ju uviedli do Rokenrolovej siene slávy, v roku 1991 s Ike Turnerom a v roku 2021 ako sólovú umelkyňu.

Predaj platní na celom svete prevýšil 100 miliónov kópií. Získala 12 cien Grammy, medzi ktoré patrí aj cena za celoživotné dielo. Bola prvou černošskou umelkyňou a prvou ženou, ktorá bola na obálke amerického hudobného dvojtýždenníka Rolling Stone. Ten ju zaradil medzi 100 najlepších umelcov všetkých čias. V roku 2005 získala ocenenia Kennedy Center Honors a Women of the Year. Zomrela 24. mája 2023 vo veku 83 rokov vo švajčiarskom Küsnachte.