Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Raketoplán Endeavour zavŕšil svoj rozlúčkový let v Kalifornii

Raketoplán Endeavour Foto: TASR/AP

Endeavour bol postavený ako náhrada za havarovaný raketoplán Challenger. V rokoch 1992-2011 uskutočnil 25 letov do vesmíru.

Washington 22. septembra (TASR) - Vyradený americký raketoplán Endeavour ukončil svoj definitívne posledný let, keď bezpečne pristál v kalifornskom Los Angeles.

Raketoplán tento raz neletel samostatne, ale bol pripevnený na chrbte Boeingu 747. V Kalifornii bude po skončení svojej dlhoročnej vesmírnej kariéry slúžiť ako muzeálny exponát.

Špeciálne upravený Boeing s Endeavourom na chrbte odštartoval v stredu z kozmodrómu na floridskom Myse Canaveral. Medzitým absolvoval zastávky v Houstone, kde sa nachádza riadiace centrum amerických pilotovaných vesmírnych letov, a tiež v Drydenovom leteckom výskumnom stredisku v južnej Kalifornii, ktoré sa nachádza v areáli Edwardsovej leteckej základne.

Fotogaléria:




Po štarte z Edwardsovej základne oba stroje absolvovali sériu nízkych preletov ponad významné kalifornské lokality a miestne objekty NASA, čomu sa prizerali davy nadšených zvedavcov. Napokon zavŕšili svoj let na medzinárodnom letisku v Los Angeles.

Odtiaľ by mali Endeavour špeciálnym transportérom prepraviť do California Science Centre a stane sa trvalou súčasťou tamojšej expozície.

Endeavour bol postavený ako náhrada za havarovaný raketoplán Challenger. V rokoch 1992-2011 uskutočnil 25 letov do vesmíru, pričom obletel Zem 4700 krát.

Ostatné dva raketoplány, Discovery a Atlantis, sú tiež vystavené v múzeách na Floride, resp. vo Virgínii.