Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Magazín

Raketoplán Enterprise slúžil hlavne na testovacie lety

Raketoplán Enterprise Foto: TASR/AP

Raketoplán sa mal najskôr volať Constitution (ústava), k 200. výročiu prijatia americkej ústavy.

Houston/Bratislava 17. septembra (TASR) - Od odovzdania prototypu amerického raketoplánu Enterprise do služieb amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) uplynie v sobotu 17. septembra 40 rokov.

Koncom 60. rokov 20. storočia začali odborníci NASA riešiť otázku konštrukcie kozmického dopravného prostriedku, ktorý by sa dokázal na Zem aj vrátiť a dal by sa použiť aj na ďalšie vesmírne lety. Výsledkom ich snáh bol vznik prvého raketoplánu Enterprise (OV-101).

Slávnostné odovzdanie prototypu raketoplánu Enterprise do služieb NASA sa uskutočnilo 17. septembra 1976.

Raketoplán sa mal najskôr volať Constitution (ústava), k 200. výročiu prijatia americkej ústavy. Fanúšikovia sci-fi televízneho seriálu Star Trek však zorganizovali petíciu, vďaka ktorej sa jeho názov nakoniec zmenil na Enterprise, podľa názvu kozmickej lode zo seriálu. Slávnostnej ceremónie uvedenia raketoplánu do prevádzky sa okrem iných zúčastnili aj herci zo seriálu.

Enterprise slúžil hlavne na testovacie lety, celkom sa testoval deväť mesiacov v roku 1977, počas ktorých sa preverili základné aspekty letu raketoplánov, vyskúšal sa aj systém prepravy raketoplánu v atmosfére pomocou špeciálneho lietadla. Raketoplán bol umiestnený na upravenom lietadle – Boeing 747, obidva stroje tak leteli spolu, ale boli poháňané iba motorom lietadla. Najprv lietal bez posádky (osem letov vo februári 1977), vtedy merali charakteristiku letu a aerodynamiku. Neskôr letel s dvojčlennou posádkou (osem letov medzi júnom a septembrom 1977). Do vesmíru však nikdy neletel.

Enterprise nahradili novšie raketoplány, ako Columbia, Challenger a Discovery. Ich technológia a prístroje boli už bezpečnejšie a spoľahlivejšie, takže Enterprise bol stiahnutý z prevádzky. Napriek tomu sa niektoré jeho súčiastky použili na tieto novšie raketoplány. Potom Enterprise absolvoval cestu po západnej Európe, kde bol predstavený širokej verejnosti. V roku 1985 sa stal majetkom Smithsonianskeho múzea vo Washingtone, kde bol vystavený ako múzejný exponát.

V súčasnosti je raketoplán Enterprise vystavený v New Yorku v Múzea Intrepid na rieke Hudson, kde ho previezli 6. júna 2012.