Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Rakúski železničiari zachraňovali kamzíka zavaleného snehom

Pracovníci Rakúskych spolkových dráh (ÖBB) zachránili v utorok kamzíka, ktorého zavalil sneh z pluhu pri sprejazdňovaní železničnej trate medzi stanicami Admont a Hieflau v Štajersku. Foto: TASR/AP

Spomínaná trať, ktorá bola po silnom snežení uzavretá, prechádza územím horského národného parku Gesäuse.

Viedeň 10. januára (TASR) - Pracovníci Rakúskych spolkových dráh (ÖBB) zachránili v utorok kamzíka, ktorého zavalil sneh z pluhu pri sprejazdňovaní železničnej trate medzi stanicami Admont a Hieflau v Štajersku. Zviera, ktoré i napriek trúbeniu rušňa nestihlo včas odskočiť, vyslobodili pomocou lopát, informovali v stredu rakúsky verejnoprávny rozhlas a televízia (ORF).

Spomínaná trať, ktorá bola po silnom snežení uzavretá, prechádza územím horského národného parku Gesäuse.

Podľa údajov ÖBB bola na koľaji 50-80 centimetrov hrubá vrstva snehu a hoci rušeň s pluhom išiel pomerne nízkou rýchlosťou 30 kilometrov za hodinu, masy snehu prudko vymršťoval do boku. Obsluhujúci pracovníci si zavalenie zvieraťa všimli a ihneď zastavili, aby mohli sneh odhádzať lopatami. Kamzík následne vyskočil a zjavne nezranený sa vrátil do lesa, čo dokumentuje zverejnený videozáznam.

Konanie železničiarov ocenil predseda štajerského zväzu poľovníkov Franz Mayr-Melnhof-Saurau. Upozornil, že následky výdatného sneženia v danej oblasti spôsobujú ťažkosti nielen ľuďom, ale aj divo žijúcim zvieratám, ktoré nedokážu nájsť pod vrstvou snehu potravu a sú tak odkázané na kŕmidlá.

Rakúske úrady rozšírili v stredu najvyšší, piaty stupeň varovania pred lavínami, ktoré v mnohých regiónoch hrozia v dôsledku pretrvávajúceho hustého sneženia. V Rakúsku i susednom Nemecku sú zatvorené viaceré lyžiarske strediská a desiatky ciest. V štajerských Alpách bolo pre sneh odrezaných od sveta zhruba 2200 ľudí.