Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Rakúska osada s dvojznačným názvom sa nebude premenovávať

Fucking Foto:

Dedinka Fucking leží v Hornom Rakúsku v blízkosti hraníc s Nemeckom. Existuje už vyše 900 rokov a v súčasnosti tam žije len okolo 100 obyvateľov.

Viedeň 18. apríla (TASR) - Starosta rakúskej osady Fucking dnes poprel medializované plány o údajných plánoch na jej premenovanie.

V zahraničnej tlači sa objavili správy, že miestni obyvatelia chcú upraviť názov na menej kontroverznú formu, napr. Fuking or Fugging.

"Neviem odkiaľ sa (takéto správy) berú. Diskutovalo sa o tom pred niekoľkými rokmi, ale nič z toho nebolo. Teraz sa o tom určite nehovorí," uviedol pre agentúru Reuters Franz Meindl starosta obce Tarsdorf, ku ktorej osada patrí.

Fucking leží v Hornom Rakúsku v blízkosti hraníc s Nemeckom. Existuje už vyše 900 rokov a v súčasnosti tam žije len okolo 100 obyvateľov. Jej názov sa odvodzuje od Adalperta von Vucckingena, ktorý žil v regióne v 11. storočí.

Dedinčania zrejme nemali potuchy o hanlivom význame slova v angličtine až do príchodu britských a amerických vojsk v roku 1945. Odvtedy tam začali v hojných počtoch prichádzať turisti. Niektorí návštevníci si ako suvenír odnášali aj tabule s názvom obce, preto ich dali v auguste 2005 zabetónovať, resp. privariť.

V roku 2004 sa vo Fuckingu konalo referendum o premenovaní obce, avšak obyvatelia tento návrh odmietli.