Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Rijksmuseum je ochotné zaplatiť za Rembrandtov obraz 165 miliónov eur

Na ilustračnej snímke autoportrét majstra holandského baroka Rembrandta van Rijna Foto: TASR/AP

Francúzska vláda dala domácim múzeám tri mesiace na to, aby zakúpili maľbu známu ako Nosič zástav, ktorú jej súčasní majitelia ponúkli na predaj v júli 2018.

Amsterdam 7. mája (TASR) - Holandské Rijksmuseum je ochotné zaplatiť 165 miliónov eur za Rembrandtovo dielo, ktoré vlastní francúzska bankárska rodina Rothschildovcov. Informoval o tom v utorok webový spravodajský portál Dutchnews.nl s odvolaním sa na francúzskeho historika umenia Didiera Ryknera.

Francúzska vláda dala domácim múzeám tri mesiace na to, aby zakúpili maľbu známu ako Nosič zástav, ktorú jej súčasní majitelia ponúkli na predaj v júli 2018. Ak Francúzsko nebude ochotné dielo z roku 1636 zakúpiť, Rijksmuseum poskytne peniaze, uviedol Rykner, ktorý obvinil francúzske úrady z nečinnosti v súvislosti s touto ponukou počas uplynulých deviatich mesiacov.

Rykner napísal o záležitosti vo svojom vlastnom internetovom časopise La Tribune de l'art.

V roku 2014 ďalší člen rodiny Rothschildovcov súhlasil s predajom Rembrandtových svadobných portrétov Marten a Oopjen inštitúcii Rijksmuseum, avšak nasledovali spory o vývoznej licencii, pričom Holandsko a Francúzsko napokon kúpili tieto umelecké diela spoločne.

Holandský denník NRC Handelsblad napísal, že Rijksmuseum odmietlo oficiálne reagovať na nový potenciálny nákup.