Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Riaditeľ Roskosmosu nevidí dôvod na zákaz požehnávania vesmírnych lodí

Medzinárodná vesmírna stanica ISS Foto: TASR/AP

Pokropenie nosných rakiet svätenou vodou a vyslovenie modlitby zariaďujú ľudia, ktorí sú pri príslušnej etape výroby vesmírnej lode.

Moskva 12. septembra (TASR) - Federálna vesmírna agentúra Ruska (Roskosmos) nemieni skoncovať s tradíciou požehnávania v jednotlivých fázach predštartovej výroby a prípravy kozmických rakiet. Informovala o tom agentúra Interfax s odvolaním sa na vyhlásenie jej riaditeľa Vladimira Popovkina.

"Spoľahlivosť rakety nespočíva v tom, či je posvätená alebo nie, ale v tom, ako ju vyrábali, ako ju testovali na kozmodróme. Na tom sa zakladá úspech," vyhlásil Popovkin v centre riadenia vesmírnych letov. Podotkol, že pokropenie nosných rakiet svätenou vodou a vyslovenie modlitby zariaďujú ľudia, ktorí sú pri príslušnej etape výroby vesmírnej lode.

"Ak sú pravoslávni a podľa ich viery je vhodné robiť nejaké obrady, vrátane požehnania, nech to robia. Načo to zakazovať? Máme slobodu vierovyznania. Je to dobrovoľné a je to právo ľudí, ktorí sa na stavbe lode podieľajú. Nevidím žiadny zmysel v tom, aby sme im toto právo odobrali," dodal šéf Roskosmosu.

Požehnanie je vyjadrením Božej priazne prostredníctvom cirkevných hodnostárov. V kresťanských cirkvách, vrátane pravoslávnej, je častým prvkom liturgie a ľuďom či veciam sa ním vyprosuje Božie požehnanie. Bežnou praxou je požehnávanie chorých a zomierajúcich, ale aj domov, pokrmov a nápojov.

Roskosmos je partnerom amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) v programe Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS). Okrem toho agentúra vyslala do vesmíru už troch "turistov", ktorí zaplatili za let 20 miliónov dolárov. Ponúka tiež oblet Mesiaca za 100 miliónov dolárov. Prevádzkuje nosiče Sojuz, kozmické lode Sojuz a v spolupráci s Európskou vesmírnou agentúrou (ESA) vyvíja malú, viacnásobne použiteľnú pristávaciu kabínu Kliper.