Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Magazín

Francúz zostal na letisku Šeremeťjevo, lebo v pase je uvedený ako žena

Moskovské letisko Šeremeťjevo Foto: TASR/AP

Francúzsky turista je tak susedom Edwarda Snowdena, ktorý sa v očakávaní udelenia azylu nachádza v tranzitnom priestore letiska už vyše mesiaca.

Brusel/Paríž 30. júla (TASR) - Bývalý americký spravodajský konzultant Edward Snowden, ktorý sa v očakávaní udelenia azylu nachádza už vyše mesiaca v tranzitnom priestore na moskovskom letisku Šeremeťjevo, už nie je sám, ktorý sa z priestoru letiska nemôže pohnúť. Jeho susedom sa stal francúzsky turista, ktorý neprešiel pasovou kontrolou kvôli tomu, že v pase bol uvedený ako žena.

Dnes túto správu potvrdila ruská televízna stanica NTV. Združenie turistických operátorov v Rusku pre francúzsky denník Libération medzitým tiež potvrdilo, že francúzsky občan Patrick Samborski, ktorý minulého týždeň v noci zo štvrtka na piatok pricestoval do Ruska na dovolenku, bol zadržaný kvôli nesprávnym údajom v pase.

Samborski na svoju obranu uviedol, že s týmto pasom už niekoľkokrát a bez problémov vycestoval do Ruska, na Ukrajinu a do Spojených štátov. Nikdy doteraz si pasová kontrola nevšimla chybu v jeho cestovnom doklade. Do Moskvy priletel zo Ženevy, kde si tiež nevšimli nezrovnalosti v dokladoch.

"Chyba bola urobená dvakrát. Políciou v Grenoble, ktorá pred niekoľkými rokmi vydala pas a neskôr aj Centrom pre víza v Marseille," povedal Samborski pre Libération po zadržaní na moskovskom letisku.

Podľa ruskej televíznej stanice NTV, ruská pohraničná stráž považuje situáciu francúzskeho občana za protiprávnu, pričom ho vyzývajú, aby dokázal, že podstúpil zmenu pohlavia, ak sa tak naozaj stalo. Čo Samborski prirodzene popiera.

Francúz sa francúzskym médiám posťažoval, že sa ocitol v situácii, keď sa nemôže ani prezliecť, lebo nemá prístup ku svojmu kufru so šatami. Na moskovské letisko pricestoval iba v šortkách a tričku. Okrem toho uviedol, že mu predstavitelia spoločnosti Aeroflot zobrali pas na preskúmanie a odvtedy je jeho pas stratený.

Situáciu sa snaží riešiť francúzske veľvyslanectvo v Moskve. Samborski sa obáva, že po návrate domov si bude musieť urobiť nový pas a na získanie ruského víza doň bude musieť znovu čakať na pozvanie z Ruska.