Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Mislovičová: Pri popularizácii vedy je dôležité vzbudiť záujem mladých

Ilustračná snímka Foto: TASR/Dano Veselský

Jazykovedkyňa získala tento rok Cenu SAV.

Bratislava 13. júla (TASR) – Vzbudzovať záujem mladých ľudí o vedu a výskum a podporiť ich pri rozhodovaní, či sa vydať na vedeckú dráhu, považuje pri popularizácii vedy za dôležité laureátka Ceny Slovenskej akadémie vied (SAV) za rok 2018 Sibyla Mislovičová. Jazykovedkyňu a pracovníčku Jazykovedného ústavu SAV ocenili spolu s ďalšími v kategórii vedecko-popularizačná a vzdelávacia činnosť.

„Niekedy je to ťažšie, ako by sa mohlo zdať. Kontakt s verejnosťou, prednášky, vystúpenia v médiách nie sú bežnou rutinou, sú spojené s hlbšou prípravou a vyžaduje sa pri nich schopnosť vystupovať na verejnosti a možno i odvaha čeliť mnohým, niekedy aj nepríjemným, otázkam,“ zhodnotila Mislovičová pre TASR. Ako povedala, jej prácu väčšinou oceňujú neznámi ľudia priamo na ulici, preto ju cena udelená na akademickej pôde veľmi teší a mimoriadne si ju váži.

V oblasti spoločenských a humanitných vied ocenili moderátora Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) Ľubomíra Bajaníka. „Som hrdý na našich vedcov a som veľmi rád, že môžem spolu s kolegami prezentovať výsledky ich bádania v relácii SK DEJINY na televíznej Dvojke. Z hĺbky srdca ďakujem SAV za ocenenie, ktoré si nesmierne vážim. Je to zároveň ocenenie celého tímu, ktorý sa podieľa na tvorbe a vysielaní relácie,“ uviedol pre médiá.

V kategórii vedecko-popularizačná a vzdelávacia činnosť bola udelená cena aj Zuzane Kusej zo Sociologického ústavu SAV, Ondrejovi Ficerimu z Centra spoločenských a psychologických vied SAV a Margite Klobušickej z Biomedicínskeho centra SAV. Odovzdávanie cien sa uskutočnilo začiatkom júla na Smolenickom zámku.