Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Magazín

V Saudskej Arábii prepustili ženu, ktorá si na verejnosť obliekla mini

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Mladá Saudskoarabka svojím správaním vyvolala pobúrenie.

Rijád 19. júla (TASR) - Saudskoarabská polícia prepustila bez vznesenia obvinení z väzby mladú ženu, ktorá si nedávno na verejnosti obliekla minisukňu, pričom video z jej prechádzky sa následne ocitlo na sociálnych sieťach, kde vyvolalo nevôľu. O prepustení Saudskoarabky dnes informovalo tamojšie ministerstvo kultúry.

Polícia ženu z väzby prepustila už v utorok večer po tom, ako po niekoľkohodinovom výsluchu prokuratúra jej prípad uzavrela. Žena podľa ministerstva vyšetrovateľom povedala, že video, na ktorom je zachytená v minisukni pri prechádzke po starobylej saudskoarabskej dedine, bolo na sociálnych sieťach zverejnené bez jej vedomia.

Mladá Saudskoarabka na seba upriamila pozornosť verejnosti a následne aj príslušných úradov počas víkendu, keď bolo na sociálnej sieti Snapchat zverejnené inkriminované video. Na ňom je zachytená počas prechádzky po dedine ležiacej severne od hlavného mesta Rijád, pričom na sebe má len minisukňu, top s odhaleným bruchom a nemá ani zakryté vlasy.



Žena svojím správaním vyvolala pobúrenie saudskoarabskej verejnosti, podľa ktorej veľmi jasne porušila kódex obliekania v krajine. Polícia následne ženu zadržala pre "neslušné oblečenie", pričom k takémuto kroku ju podnietil práve nesúhlas verejnosti, informovala agentúra AP.

Jej prepustenie z väzby a navyše bez akýchkoľvek obvinení predstavuje podľa AP pomerne nezvyčajné víťazstvo pre miestnych aktivistov za práva žien, ktorí boli reakciou verejnosti aj polície pobúrení. V Saudskej Arábii totiž vo väzení niekedy končia aj ženy, ktoré od rodiny utiekli pre údajne zneužívanie, či aj tie, ktoré vzdorovali zákazu šoférovania.

V Saudskej Arábii platia pomerne prísne pravidlá obliekania, v súlade s ktorými musia tamojšie ženy nosiť dlhé voľné šaty. Podľa platných zákonov si zároveň musia zakrývať vlasy aj telo, priblížila agentúra DPA.