Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Magazín

Seniori potrebujú byť aktívni a cítiť sa užitoční

Ilustračná snímka Foto: TASR/Michaela Zdražilová

Dnešní seniori nie sú, ani nechcú byť samostatnou kategóriou, izolovanou od všetkého diania.

Bratislava 29. septembra (TASR) – Seniorov okrem zdravotných ťažkostí najviac trápi samota a pocit zbytočnosti. Naopak, najväčšiu radosť majú, ak cítia, že môžu byť niečím užitoční, prínosní a nepatria do „starého železa“. Pre TASR to povedala Mária Drahošová z neziskovej organizácie Stále dobrí, ktorá organizuje kultúrne, športové, vzdelávacie a spoločenské aktivity pre seniorov.

Seniorom, ktorí sa izolujú doma a nechodia medzi ľudí, podľa Drahošovej hrozí depresia a oslabenie. „Aktívni seniori však nemusia stagnovať, ale vždy majú priestor sa niekam posunúť,“ konštatuje. Každý senior podľa nej môže byť zvedavý a chcieť sa naučiť niečo nové. Ich blízki im môžu pomôcť tým, že ich budú podporovať, informovať o plánovaných akciách pre seniorov, či tam pôjdu s nimi.

„Sú seniori, ktorí chodia tancovať, či tí, ktorí obľubujú vzdelávacie prednášky,“ hovorí Drahošová o účastníkoch aktivít neziskovej organizácie. „Iní preferujú kultúrne aktivity ako literárne a hudobné večery. Ďalší chodia hrať petang, alebo trénujú nordic walking,“ dodala.

Niektorí seniori podľa nej necítia dostatočnú podporu od ich detí či príbuzných. „Čas vníma inak mladý pracujúci človek a inak dôchodca. Pri všetkých pracovných povinnostiach sotva stihneme jednu návštevu či telefonát týždenne a naši rodičia a starí rodičia by ich privítali rozhodne viac,“ konštatuje Drahošová. Dodáva, že je dôležité aj to, ako rodiny trávia spoločné chvíle. „Je veľmi prínosné pre všetky strany, keď sa podarí vymyslieť spoločne niečo tvorivé,“ odporúča.

Dnešní seniori podľa nej nie sú, ani nechcú byť samostatnou kategóriou, izolovanou od všetkého diania. "Tí, ktorí si nepripúšťajú, že už sú dôchodcovia, zostávajú duševne mladí aj do 90-tky a sú v lepšej fyzickej kondícii," uzavrela Drahošová.