Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Skupina PSA odsleduje dodávateľský reťazec pomocou internetu vecí

Foto: FOTO TASR - Lukáš Grinaj

Sigfox spoločne s IBM oznámili štart spolupráce so skupinou PSA na riešení sledovania kontajnerov a digitalizácie zásielok počas trasy medzi dodávateľmi a montážnymi závodmi.

Bratislava 4. februára (OTS) - Toto riešenie, založené na IBM cloudovej technológii pre internet vecí (IoT) a špeciálnej medzinárodnej „0G“ IoT sieti Sigfox, umožňuje skupine PSA optimalizovať rotáciu kontajnerov medzi viacerými dodávateľmi a závodmi.

So sledovaním trasy a vďaka IBM Watson IoT riešeniu môže skupina PSA kontrolovať polohu kontajnerov vybavených senzormi v reálnom čase prostredníctvom siete Sigfox. Toto ľahko aplikovateľné riešenie ponúka jednoduché a efektívne služby pre redukciu prestojov a elimináciu obalového odpadu. Riešenie bolo v súčasnosti aplikované na niekoľkých miestach skupiny.

Toto riešenie umožní skupine PSA detailnú kontrolu lokácie prepravných kontajnerov a prepravných rámov, tzv. kolísok. Ide tak o ďalší významný krok smerom k digitalizácii dodávateľského reťazca a zefektívneniu logistických procesov. Toto riešenie bolo vytvorené v spolupráci spoločností IBM Studio s logistickými expertmi skupiny PSA. To bolo ďalej rozpracované v IBM France ScaleZone, štruktúre, ktorá spája viaceré ekosystémy s cieľom rozvíjať projekty viacerých zainteresovaných strán.

Na základe najnovších technologických inovácií v oblasti internetu vecí bolo riešenie vyvinuté pre integráciu do priemyselného prostredia. Od nasadenia senzora až po spustenie riešenia ako služby. Tieto služby bude možné aplikovať pre logistické riešenia každej spoločnosti a rozvíjať tak nové logistické spôsoby pomocou rozšírenej reality (Artificial Intelligence) a technologické zdieľanie v rámci ekosystémov Blockchain.

„V dobe bez hraníc, kedy je tovarom umožnený voľný pohyb, je presné sledovanie ich polohy výhodou inovatívnych spoločností. Doteraz neexistoval efektívny a ekonomicky dostupný spôsob sledovania pohybu majetku v rámci dodávateľského reťazca na jednoduchej a robustnej technológii 0G sieti Sigfox. Riešenie je tak ľahko aplikovateľné pre každú spoločnosť aj na Slovensku a v Európe,“ povedal Martin Komínek, prevádzkový riaditeľ slovenského operátora siete Sigfox, spoločnosti SimpleCell Networks Slovakia.


O Sigfoxe
Sieť je v súčasnosti k dispozícii v 60 krajinách a pokrýva 1 miliardu ľudí. Obrovské množstvo partnerov v ekosystéme umožňuje spoločnosti Sigfox presunúť svoj globálny obchodný model smerom k ďalším digitálnym službám v kľúčových oblastiach, ako sú sledovanie aktív a dodávateľský reťazec. Spoločnosť bola založená v roku 2010 a jej zakladateľmi sú Ludovic Le Moan a Christophe Fourtet.