Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Francúzi možno našli legendárny slnečný kameň

erovný belavý kryštál vyzdvihnutý z trosiek anglickej bojovej lode zo 16. storočia, ktorá ležala na dne Lamanšského prielivu, by mohol byť legendárnym "slnečným kameňom" - špeciálnym druhom minerálu, ktorý zrejme pomáhal v stredoveku námorníkom pri navigácii na rozbúrenom mori. Foto: TASR/AP Photo

Kameň zrejme pomáhal na rozbúrenom mori Vikingom.

Londýn 8. marca (TASR) - Nerovný belavý kryštál vyzdvihnutý z trosiek anglickej bojovej lode zo 16. storočia, ktorá ležala na dne Lamanšského prielivu, by mohol byť legendárnym "slnečným kameňom" - špeciálnym druhom minerálu, ktorý zrejme pomáhal v stredoveku námorníkom pri navigácii na rozbúrenom mori. Povedali to vo štvrtok francúzski vedci, ktorí kameň identifikovali.

Historici sa dlho čudovali schopnosti Vikingov cestovať na veľké vzdialenosti cez otvorené more. Niektorí hovorili, že využívali ako navigačnú pomôcku transparentné vápencové kryštály, ktorých vlastnosti umožňovali skúseným námorníkom uhádnuť postavenie slnka počas oblačného alebo hmlistého dňa.

Jedna islandská legenda hovorí o "slnečnom kameni", ktorý takto používali, ale doteraz nebol nikdy objavený v súvislosti s moreplavbou.

Nález francúzskych vedcov, zdá sa, túto legendu potvrdzuje, napísala dnes agentúra AP.

O tom, že Vikingovia využívali pri 1000-kilometrových plavbách medzi Islandom a Grónskom "slnečné kamene", písal v novembri 2011 vedecký časopis Proceedings of the Royal Society A.

Citoval Guya Roparsa z laboratória pre laserovú fyziku na univerzite vo francúzskom meste Rennes, ktorý povedal, že týmto kameňom je islandský živec. Tento priehľadný kalcit, ktorý je dodnes využívaný v niektorých optických prístrojoch, dokáže po opracovaní do vhodného tvaru depolarizovať slnečné svetlo.