Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

SLOVENČINA: Facebook či facebook?

Facebook. Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Názvy sociálnych sietí ako Facebook, Twitter, Instagram, Pokec, Skype či internetová encyklopédia Wikipédia – všetky píšeme s veľkým začiatočným písmenom.

Bratislava 28. februára (TASR) - S rozmachom sociálnych sietí sa možno neraz pýtame: S akým začiatočným písmenom ich treba písať? Uprednostniť veľké, či ponechať radšej malé?

Názvy sociálnych sietí ako Facebook, Twitter, Instagram, Pokec, Skype či internetová encyklopédia Wikipédia – všetky píšeme s veľkým začiatočným písmenom. Ide totiž o konkrétne značky produktov, a teda vlastné mená. Prihlásil som sa na Facebook. Nemám konto na Twitteri. Pridal som fotografie na Instagram. Často diskutujem cez Pokec. Na doučovanie využívam Skype. Zdrojom informácií pre môj referát bola Wikipédia.

Ak hovoríme o internete, celosvetovej počítačovej sieti, píšeme ho vždy s malým začiatočným písmenom, keďže ide o všeobecné podstatné meno.

Čo sa týka sociálnej siete Facebook, môžeme sa stretnúť aj so všeobecným podstatným menom facebook s malým začiatočným písmenom – keď všeobecne pomenúvame spôsob komunikácie prostredníctvom tejto internetovej siete: Zoznámili sme sa na facebooku. Moja sestra je celé dni na facebooku. Môžeme sa stretnúť rovnako aj s fonetickou podobou facebooku – fejsbúk.