Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Slovenskí vedci majú superpočítač svetovej úrovne

Superpočítač Foto: SAV

Slovenskí vedeckí pracovníci a celá akademická obec získali superpočítač, ktorý po hlasovaní verejnosti dostal meno Aurel.

Bratislava 19. októbra (TASR) - V areáli Slovenskej akadémie vied (SAV) v Bratislave dnes slávnostne uviedli do prevádzky superpočítač, ktorý sa svojimi parametrami radí medzi 500 najvýkonnejších počítačov na svete.

Slovenskí vedeckí pracovníci a celá akademická obec získali superpočítač, ktorý po hlasovaní verejnosti dostal meno Aurel, v rámci projektu Slovenská infraštruktúra pre vysokovýkonné počítanie (SIVVP).

"Myslím si, že len ambiciózny a výnimočný cieľ dodáva človeku odvahu posúvať sa ďalej vo svojej práci, živote a vysporiadať sa so všetkými prekážkami a povinnosťami, ktoré na ceste k tomuto cieľu stoja. Vytrvalosť, odvaha, presvedčenie o správnosti veci je veľmi dôležitým faktorom pre úspech každého diela. Stojíme v tomto prípade na konci etapy zaobstarávania unikátneho superpočítača so svetovými parametrami a práve tento moment znamená šancu pre nové na Slovensku doteraz nedostupné riešenia. Posúva nás všetkých, našu spoločnosť a prirodzene v rámci nej veľmi dôležitú identitu, na ktorú sa veľmi často zabúda, slovenskú vedu o pomyselný stupienok vyššie. Zvlášť pozitívne vnímam skutočnosť, že pri príprave a realizácii projektu Slovenská infraštruktúra pre vysokovýkonné počítanie sa dokázali integrovať zdroje do jedného významného strategického projektu," povedal v príhovore minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Dušan Čaplovič. Ako ďalej uviedol, superpočítač môžu využiť tak vedci, ako aj študenti i pri riešení úloh v rámci medzinárodných projektov.

Superpočítač Aurel môžu využívať nielen vedci SAV, ale bezodplatne aj akademická obec partnerských univerzít, a to STU Bratislava, Žilinskej univerzity, UMB v Banskej Bystrici, TU Košice.



Význam superpočítača pre slovenskú, ale aj medzinárodnú vedu a výskum vyzdvihol i predseda SAV Jaromír Pastorek. Podľa jeho slov sa špičkový výskum dá robiť iba so špičkovým vybavením a to v plnom rozsahu spĺňa superpočítač Aurel. Ako zdôraznil, spektrum jeho využitia je mimoriadne široké. Vyjadril presvedčenie, že výrazne zlepší podmienky na prácu slovenských vedcov.

Národný projekt Slovenská infraštruktúra pre vysokovýkonné počítanie schválilo Ministerstvo školstva SR 1. decembra 2009 ako infraštruktúrny projekt v rámci Operačného programu Výskum a vývoj s celkovým rozpočtom takmer 26 miliónov eur. Realizácia je postavená na technologickom riešení od spoločnosti IBM a dodávateľom pre SAV bola spoločnosť Datalan. Superpočítač Aurel má 3072 procesorových jadier (CPU). Na každé jadro pripadá 8 GB RAM pamäte. Má 3000-krát väčší výpočtový výkon (94,4 TFLOP/s) ako bežné počítače.


Superpočítač
Foto: SAV