Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Smutné štatistiky, 25 druhom opíc hrozí vyhynutie

Foto: TASR/AP

Primáty, ktoré sú najbližšími žijúci príbuznými človeka, prispievajú k ekosystému rozptyľovaním semien a udržiavaním pestrosti lesa.

Naí Dillí 15. októbra (TASR) - Dvadsiatim piatim druhom opíc, lemurov a goríl hrozí vyhynutie v dôsledku odlesňovania a obchodovania s nimi, varovali dnes experti z Medzinárodnej únie na ochranu prírody a prírodných zdrojov (IUCN). A vyzvali na prijatie globálnej akcie na ochranu týchto ohrozených druhov primátov.

Šesť z vážne ohrozených druhov žije na ostrove Madagaskar pri juhovýchodnom pobreží Afriky, po päť vo vnútrozemí Afriky a v Južnej Amerike a deväť v Ázii. Vyplýva to zo správy IUCN, ktorú dnes zverejnili na konferencii o biodiverzite v indickom Hajdarábáde.

Primáty, ktoré sú najbližšími žijúci príbuznými človeka, prispievajú k ekosystému rozptyľovaním semien a udržiavaním pestrosti lesa.

Konzervačné snahy pomohli niekoľkým druhov primátov, ktoré už boli vyradené zo zoznamu ohrozených druhov, pripravovaného každé dva roky expertmi, informovala IUCN.

V správe upozornila, že madagaskarské lemury vážne ohrozuje ničenie ich životného prostredia a ilegálny lov, ktorý výrazne narástol po zmene vládnej moci v krajine v roku 2009. Napríklad z opíc druhu Lepilemur septentrionalis žije vo voľnej prírode na Madagaskare už iba 19 známych exemplárov.

Vyše polovicu z 633 druhov primátov vo svete ohrozujú ľudské aktivity ako je pálenie a prečisťovanie tropických pralesov, lovenie primátov na mäso a ilegálne obchodovanie s nimi.