Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Magazín

Snehové správy: Podmienky na svahoch prajú dobrej lyžovačke

Ilustračná snímka Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Výška snehu dosahuje zväčša od 30 do 50 cm, na Roháčoch do jedného metra.

Bratislava 7. decembra (TASR) - Do dnešného dňa spustilo vleky minimálne 8 stredísk, niektoré sú zatiaľ vo víkendovom režime. Cez víkend však budú môcť priaznivci zimných športov vyraziť do viac ako 10 stredísk, keďže viacerí prevádzkovatelia ohlásili otvorenie sezóny v najbližších dňoch – napríklad oravské strediská Roháče – Spálená a Kubínska hoľa alebo Vrátna.

Upravené zjazdovky sú dnes na Donovaloch – Záhradišti, na Chopku juh v lokalite Srdiečko, na severnej strane Chopka, na Štrbskom Plese a vo večerných hodinách na Fačkovskom sedle. Od piatku do nedele budú otvorené Krahule a Veľká Rača, cez víkend Ski Zábava – Hruštín a Litmanová. Výška snehu dosahuje zväčša od 30 do 50 cm, na Roháčoch do jedného metra. Podmienky na lyžovanie sú dobré až veľmi dobré. Prevádzkovatelia spúšťajú zjazdovky postupne, na svahoch sa nachádza vrstva technického i prírodného snehu – minulý týždeň pripadlo na horách 30 až 60 čísel.

Lyžiarske podmienky

Chopok sever 30 – 50 cm veľmi dobré
Chopok juh - Srdiečko 30 – 40 cm veľmi dobré
Štrbské Pleso – Interski 50 cm dobré
Donovaly 20 – 35 cm veľmi dobré
Fačkovské sedlo 20 - 30 cm veľmi dobré


Alpské strediská

V alpských strediskách prevládajú dobré lyžiarske podmienky. Snehová vrstva sa za posledné dni výraznejšie nezmenila, počasie je slnečné a bez zrážok. V prevádzke je už okolo 100 stredísk, návštevníkom je k dispozícii zväčša 50% zjazdoviek v jednotlivých lyžiarskych oblastiach.

Rakúsko

Flachau 40 – 90 cm veľmi dobré
Hinterstoder 0 – 30 cm dobré
Hintertux 10 – 105 cm dobré
Hochficht 35 – 35 cm dobré
Hochfuegen 20 – 40 cm dobré
Ischgl 0 – 40 cm dobré
Kaunertal 50 – 80 cm dobré
Kitzbuehel a Kirchberg 30 – 50 cm dobré
Kitzsteinhorn – Maiskogel 25 – 70 cm dobré
Obergurgl - Hochgurgl 0 – 35 cm dobré
Schladming Dachstein 0 – 100 cm dobré
Soelden 10 – 130 cm dobré
Stubai 5 – 90 cm dobré
Zell am See – Kaprun 5 – 70 cm dobré

Švajčiarsko

Davos Klosters 0 – 25 cm dobré
Matterhorn Ski Paradise 0 – 105 cm dobré
Saas-Fee 0 – 135 cm dobré
Verbier 10 – 80 cm dobré

Francúzsko

Chamonix Mont-Blanc 0 – 150 cm dobré
Tignes 40 - 150 cm dobré
Val d'Isére 40 – 145 cm dobré
Val Thorens 65 – 135 cm dobré

Taliansko

Bormio 0 - 45 cm dobré
Courmayeur 15 - 80 cm dobré
Livigno 5 - 40 cm dobré
Madonna di Campiglio 0 - 35 cm dobré

Lyžiarske stredisko vo Vernári otvorí sezónu s novým lyžiarskym vlekom



Pred začiatkom zimnej sezóny v lyžiarskom stredisku Vernár-Studničky vzdialenom asi 500 metrov od obce Vernár v okrese Poprad pripravili prevádzkovatelia strediska viaceré novinky. Najvýraznejšou je nový lyžiarsky vlek pre tých, ktorí s lyžovaním začínajú. Pre TASR to povedal vedúci lyžiarskeho strediska Marek Žemba.

"Novinkou tohtoročnej sezóny vo Vernári je lyžiarsky vlek pre začiatočníkov a nová zjazdovka s detskými postavičkami pre tých najmenších. Pribudla nám aj nová terasa pre zhruba 70 ľudí a lákadlom by mala byť aj novovybudovaná reštaurácia asi 50 m od lyžiarskeho strediska," vymenoval Žemba. Ako ďalej potvrdil, tak už od polovice novembra s menšími prestávkami zasnežujú lyžiarske svahy a využívajú najmä mrazivé počasie. "Zasnežené je už trištvrte strediska a v prípade priaznivých podmienok budeme schopní sezónu spustiť víkend pred Vianocami, a to v sobotu 17. decembra," priblížil.

Lyžiarske stredisko Vernár-Studničky sa nachádza na rozhraní Nízkych Tatier a Slovenského raja, 18 kilometrov južne od Popradu v smere na Rožňavu. Svahy ľahkej a stredne ťažkej náročnosti sa nachádzajú v nadmorskej výške 800 až 1000 metrov. Ich celková dĺžka dosahuje 1400 metrov.


Mierne lavínové nebezpečenstvo trvá vo Vysokých a Západných Tatrách



Mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, trvá dnes vo Vysokých a Západných Tatrách v polohách približne od 1500 metrov nad morom. V Nízkych Tatrách, Malej a Veľkej Fatre je malé riziko lavínových zosuvov, prvý stupeň.

"Za predchádzajúcu periódu sneženia celkovo pripadlo 60 až 130 centimetrov nového suchého snehu, ktorý je však v teréne veľmi nerovnomerne rozložený. Najviac snehu je na záveterných svahoch, pod sedlami a v žľaboch vo forme snehových dosiek a vankúšov," informoval TASR Marek Biskupič zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

Uvoľnenie lavín na strmých svahoch je podľa neho možné len pri veľkom dodatočnom zaťažení snehovej pokrývky. Na trávnatých svahoch sa môžu vyskytnúť spontánne kĺzavé základové lavíny. Ojedinele sa môžu vyskytnúť aj splazy alebo malé spontánne lavíny z nového snehu.

"Počasie na horách bude dnes ovplyvňovať prechod tlakovej výše. Ráno bolo krásne slnečné počasie inverzného charakteru," upozornil. Teplota vzduchu sa pohybovala v rozmedzí od mínus 13 do mínus dvoch stupňov Celzia. Prevažoval mierny vietor severných smerov s rýchlosťou do päť, vo Vysokých Tatrách do deväť metrov za sekundu.