Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Magazín

Španielska oscarová herečka Penélope Cruzová má 50 rokov

Na snímke španielska herečka Penélope Cruzová. Foto: TASR/AP

Sošku Oscara získala za najlepšiu herečku vo vedľajšej úlohe vo filme legendárneho amerického režiséra Woodyho Allena Vicky Cristina Barcelona.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Madrid/Bratislava 28. apríla (TASR) - Penélope Cruzová patrí medzi dvorné herečky oceňovaneho španielskeho režiséra Pedra Almodóvara. Hrala v jeho filmoch ako Všetko o mojej matke, Volver či Rozorvané objatia. Výrazne sa presadila aj v Hollywoode, keď sa predviedla v snímkach ako Kokain, Vanilkové nebo alebo Mandolína kapitána Corelliho.

Sošku Oscara získala za najlepšiu herečku vo vedľajšej úlohe vo filme legendárneho amerického režiséra Woodyho Allena Vicky Cristina Barcelona. V nedeľu 28. apríla bude mať 50 rokov.

Penélope Cruzová, rodným menom Penélope Cruz Sánchezová, sa narodila 28. apríla 1974 v Madride. Pôvodne sa venovala tancu a je absolventkou španielskeho Národného konzervatória. Má za sebou tiež tri roky štúdia baletu a štyri roky strávila v barcelonskej divadelnej škole Cristiny Rota.

Pred filmovou kamerou debutovala ako 18-ročná a rovno v hlavnej úlohe v snímke španielskeho režiséra Bigasa Lunu Šunka, šunka (1992). V tom istom roku stvárnila hlavnú postavu aj v ďalšom španielskom filme Belle epoque. V 90. rokoch si zahrala tiež v snímkach ako Láska vážne škodí zdraviu (1996), Otvor oči (1997), Muž, ktorému tečie do topánok (1998), Dievča tvojich snov (1998) či Hi-Lo Country (1998).
Španielska herečka Penélope Cruzová pózuje počas fototermínu, archívne foto.
Foto: TASR/AP

Španielsky režisér Pedro Almodóvar prvýkrát siahol po Cruzovej v roku 1997, keď jej zveril jednu z vedľajších ženských úloh v dráme Na dno vášne. Kultový a oceňovaný režisér obsadil Cruzovú aj o dva roky neskôr do oscarovej snímky Všetko o o mojej matke (1999).

V roku 2000 sa španielska herečka predstavila prvý raz v hlavných úlohách v hollywoodskych snímkach ako Krása divokých koní a Chilli, sex a samba. O rok neskôr si po boku Toma Cruisea a Cameron Diazovej zahrala v mysterióznom filme Vanilkové nebo. Johnny Depp sa jej hereckým partnerom stal v roku 2001 v kriminálnej dráme Kokain. Nicolas Cage zasa v romantickej dráme Mandolína kapitána Corelliho (2001). V dobrodružnom filme Sahara si zasa zahrala po boku Matthewa McConaugheyho.

K spolupráci s Almodóvarom sa vrátila v roku 2006, keď prijala ponuku stvárniť hlavnú ženskú postavu vo filme Volver. Za svoj herecký výkon bola v roku 2007 nominovaná na Oscara a získala ocenenie Goya Awards.

Sošku Oscara za najlepšiu herečku vo vedľajšej úlohe si odniesla v roku 2008 za účinkovanie vo filme režiséra Woodyho Allena Vicky Cristina Barcelona, v ktorom si zahrala po boku ďalšej španielskej filmovej hviezdy Javiera Bardema.
Španielska herečka Penélope Cruzová drží sošku Oscara, archívna snímka.
Foto: TASR/AP

V roku 2009 nakrútila s Almodóvrom ďalší film Rozorvané objatia a k spolupráci s originálnym režisérom sa vrátila aj v snímkach Rozkoš v oblakoch (2013), Bolesť a sláva (2019) a Paralelné matky (2021).

Do rozsiahlej filmografie dnes už svetoznámej španielskej herečky, prezývanej Madona Madridu, patria filmy ako Sexi pištoľníčky (2006), Nine (2009), Piráti z Karibiku: V neznámych vodách (2011), Vražda v Orient exprese (2017), Escobar (2017) či Ferrari (2023).

V roku 2010 uzavrela manželstvo s Javierm Bardemom. O rok neskôr sa im narodil syn Leonardo a v roku 2013 dcéra Luna Encinas.