Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Magazín

Spoluzakladateľ HP David Packard by sa dožil stovky

Na archívnej snímke z r.1939 je David Packard (vľavo) a Bill Hewlett pri vývoji audiooscilátora v garáži v kalifornskom meste Palo Alto. Foto: TASR/AP

David Packard spoločne s Williamom Hewlettom založil v roku 1939 firmu Hewlett-Packard. Rodinná firma so spoločným vkladom vo výške 538 USD začínala v Packardovej garáži najskôr bez zamestnancov.

Pueblo/Bratislava 7. septembra (TASR) - Spoluzakladateľ spoločnosti Hewlett-Packard, jeden z najvýznamnejších amerických podnikateľov a priekopníkov elektronického priemyslu David Packard sa narodil pred 100 rokmi 7. septembra 1912 v Pueble v americkom štáte Colorado.

Študoval na kalifornskej univerzite (Stanford University), potom pracoval v New Yorku. V roku 1938 sa na univerzitu vrátil a o rok skončil ako inžinier. Oženil sa a spoločne s Williamom Hewlettom založil v roku 1939 firmu Hewlett-Packard (HP). Rodinná firma so spoločným vkladom vo výške 538 USD začínala v Packardovej garáži v Palo Alto najskôr bez zamestnancov. Pracovňou Packardovej manželky, ktorá mala na starosti kancelárske práce, bol jedálenský stôl.

Ich prvý produkt, zariadenie na výrobu audiosignálu, okrem iných kúpila spoločnosť Walt Disney. Druhá svetová vojna so sebou priniesla zvýšenie dopytu po elektronických zariadeniach a obrat HP sa v roku 1943 vyšplhal nad milión USD. V roku 1957 podnik vstúpil na burzu. V roku 1972 priniesol po prvýkrát na trh vreckovú kalkulačku s vedeckými funkciami. V nasledujúcich rokoch si značka HP vytvorila meno nielen v oblasti počítačov ale aj tlačiarní. Firma sa stala jednou z kľúčových podnikateľských subjektov v Silicon Valley. Výroba sa postupne rozširovala až do Európy a Ázie.

Na archívnej snímke David Packard /vľavo/ a William R.Hewlett /vpravo/ pózujú pred garážou v kalifornskom Palo Alto, v ktorej založili svoju elektronickú a počítačovú spoločnosť Hewlett-Packard Co..
Foto: TASR/AP
David Packard sa okrem obchodu angažoval aj v mnohých humanitných oblastiach.

Časť ziskov firmy pravidelne poskytoval na zlepšenie života detí, podporu vedy a výskumu, na ochranu životného prostredia a podporu umenia.

Podnikateľ, ktorý v rokoch 1969-1971 pracoval ako štátny tajomník amerického ministerstva obrany počas vlády 37. prezidenta Richarda Nixona (1969-1974), vydal v roku 1995 autobiografickú publikáciu "Spôsob (myslenia) HP: Ako Bill Hewlett a ja sme vybudovali našu spoločnosť".

Získať si najlepších ľudí, dať dôraz na význam kolektívnej práce a zapálenie ľudí pre víťazstvo v hre, tieto myšlienky boli podľa knihy návodom na vybudovanie giganta Hewlett-Packard.

David Packard odišiel do ústrania v roku 1993 a zomrel 26. marca 1996 v Stanforde v americkej Kalifornii vo veku 83 rokov.

Foto: TASR/AP
V čase jeho úmrtia firma zamestnávala vyše 100.000 ľudí a jej ročný obrat bol vyše 31 miliárd USD.

V máji 2012 ohlásila spoločnosť Hewlett-Packard prípravu veľkého prepúšťania. O prácu by mal prísť takmer každý desiaty z 324.000 zamestnancov koncernu.

Cieľom škrtov má byť výrazné zníženie nákladov. Stratégia koncernu sa totiž musí prispôsobiť poklesu dopytu po osobných počítačoch.