Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Stará španielska tradícia hovorí, že najlepšia očista je dymom a ohňom

Ilustračná snímka. Foto: TABLET.TV/Printscreen

Celý rituál sa začína ozvenou miestnych zvonov.

San Bartolomé de Pinare 17. januára (TABLET.TV) – Kone skáču cez vatru, aby boli posvätené a chránené počas celého ďalšieho roka. Taká je dnes už viac ako 500-ročná tradícia v španielskom San Bartolomé de Pinare v predvečer Dňa svätého Antona - patróna všetkých zvierat.

"Tento festival nie je len o preskakovaní ohňa. Je to o požehnaní dymom. Kone sú ním symbolicky požehnané a potom sa takto posvätené prejdú celým mestom. Ľudia sa vždy prídu pozrieť na túto tradíciu. Ale opakujem, najviac ide o požehnanie," uviedol pre agentúru AP Pedro Martin, spoluorganizátor.

Celý rituál sa začína ozvenou miestnych zvonov. Kone v sprievode jazdcov sa presúvajú bližšie k ohniskám. Bolo ich približne 20, ktoré preskočili v tomto roku. Celkom sa na pouličnom festivale v tomto roku zúčastnilo 106 koní. Takýto skok si však vyžaduje poriadnu prípravu.



"Koňa musíme vopred pripraviť. Hrivu aj chvost, aby sa nespálili, pretože je tam najvyššie riziko pri prechode ohňom. Majú aj prilby, upravené podkovy. A na deň, na ktorý sa čaká rok, sme pripravení," popísal jeden z miestnych jazdcov Jose Luis Escapé.

Festival má svojich fanúšikov, na strane druhej sú však aj ostrí kritici. Tradíciu označujú ako nezmyselnú a jej fanúšikov obviňujú z porušovania zákonov o ochrane zvierat a verejných zábavných programov.