Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Magazín

Najlepším strihačom oviec je Igor Fongus z Liptovských Revúc

V Liptovskej Lúžnej sa v sobotu 27. júla 2013 uskutočnili Medzinárodné majstrovstvá Slovenskej republiky v strihaní oviec Foto: TASR/Dušan Hein

Čerstvý mladoženáč sa úprimne vyznal, že nenastupoval s ambíciami na celkové víťazstvo.

Liptovská Lúžna 27. júla (TASR) – Medzinárodným majstrom SR v strihaní oviec pre rok 2013 sa dnes na tradičnom šampionáte v Liptovskej Lúžnej, okres Ružomberok, v konkurencii 19 profesionálnych strihačov zo Slovenska, Česka, Poľska a Ukrajiny stal Igor Fongus z neďalekých Liptovských Revúc.

Tridsaťjedenročný pokračovateľ rodinnej tradície titul získal za rekordný výkon, keď vo finálovom súboji ostrihal ovcu za neuveriteľných 50 sekúnd. "Strihanie oviec beriem momentálne ako koníček, lebo robím v zahraničí tesárske práce. Prišiel som sem predovšetkým preto, aby som sa stretol s priateľmi a trochu si s nimi zasúťažil," uviedol pre TASR.



Čerstvý mladoženáč sa úprimne vyznal, že nenastupoval s ambíciami na celkové víťazstvo. "Všetci súperi boli veľmi kvalitní, mal som aj kúsok toho povestného šťastia a asi som to ešte úplne nezabudol. Teší ma, že som neurobil hanbu otcovi, ktorý chová a strihá ovce už dlhé roky a pri ňom som sa tomu priučil," skonštatoval s tým, že by sa nebránil účasti na svetovom šampionáte, ak mu to dovolia pracovné povinnosti.

"Strihačské remeslo je nevyhnutnosťou pri správnom chove oviec. Zárukou, že u nás prežije, je viacero mladých strihačov. Najmladší súťažiaci má iba 18 rokov, takže skúsení borci majú svojich nástupcov. Slovenské ovčiarstvo ich bude potrebovať, lebo vďaka rastúcemu dopytu po ovčích produktoch sa pomerne stabilizovalo. Ideálne by bolo, ak by sme sa postupne vrátili k časom, keď sa u nás chovali takmer tri milióny oviec," dodal pre TASR riaditeľ Zväzu chovateľov oviec a kôz na Slovensku Slavomír Reľovský.