Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Magazín

Experimentálne solárne lietadlo zvládlo test, preletelo cez Gibraltár

Foto: TASR/AP

Let zo Švajčiarska cez Španielsko do Maroka bol považovaný za test pred plánovaným obletom planéty.

Rabat 6. júna (TASR) - Medzikontinentálny let švajčiarskeho experimentálneho lietadla na solárny pohon zo Švajčiarska do Maroka sa v noci nadnes s niekoľkodňovým oneskorením stal realitou.

Pilot Bertrand Piccard pristál so strojom Solar na letisku v Rabate.

Prelet ponad Gibraltársky prieliv, považovaný pred samotnou akciou za jednu z najproblematickejších fáz celej akcie, označil Piccard za očarujúci zážitok, ktorý sa zaradí medzi najpamätnejšie v jeho bohatej kariére.

J
Piloti Bertrand Piccard, (vpravo) a Andre Borschberg si potriasajú rukou po pristátí v Rabate.
Foto: TASR/AP
ednomiestne lietadlo, v ktorom sa striedali piloti, odštartovalo pred necelými dvoma týždňami z domovskej základne Payerne na západe Švajčiarska a nabralo najskôr kurz Madrid, kde bolo naplánované medzipristátie.

Plánované pokračovanie letu do Maroka museli však v španielskej metropole 28. mája odložiť kvôli nepriaznivej meteorologickej situácii. Lietadlo sa napokon do severoafrickej krajiny vydalo až v utorok 5. júna. Na prekonanie vzdialenosti 1190 kilometrov potrebovalo napokon o niečo viac ako 19 hodín.

Let zo Švajčiarska cez Španielsko do Maroka bol považovaný za test pred plánovaným obletom planéty.

Lietadlo Solar Impulse HB-SIA má rozpätie krídel porovnateľné s Boeingom-777 (63,4 metra). Vďaka konštrukcii z uhlíkových vlákien však váži len okolo 1600 kilogramov. Poháňajú ho štyri elektrické motory a je navrhnuté tak, aby mohlo letieť aj v noci. Má 12.000 solárnych článkov a vysokovýkonné batérie, ktoré dokážu akumulovať nadbytočnú energiu. Priemerná rýchlosť stroja činí 70 kilometrov za hodinu.

Testovacie lety Solar Impulse prebiehali vo Švajčiarsku od decembra 2009. Pred rokom stroj absolvoval prvý medzištátny let ponad Francúzsko a Luxembursko do Belgicka.