Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Magazín

Činnosť humanitárnych pracovníkov priblížuje aj svetový deň

Foto: www.un.org

OSN vybrala 19. august preto, lebo v ten deň a mesiac v roku 2003 po útoku na Úrad OSN v Bagdade zomrelo 22 ľudí.

New York/Ženeva 19. augusta (TASR) - Každý rok prírodné katastrofy a iné naliehavé situácie ohrozujú životy a zdravie miliónov ľudí.

V tých kritických situáciách tisíce humanitárnych pracovníkov poskytujú základnú starostlivosť postihnutým osobám a pomoc miestnym samosprávam. Oceniť prácu humanitárnych pracovníkov umožňuje 19. august - Svetový deň humanitárnej pomoci (World Humanitarian Day). Prvýkrát sa slávil v roku 2009.

Predstavitelia Organizácie Spojených národov (OSN) v New Yorku a Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) v Ženeve si v roku 2013 piatykrát pripomenú Svetový deň humanitárnej pomoci.

Okrem oficiálnych predstaviteľov OSN a WHO i samotných humanitárnych pracovníkov, ktorí svoju úlohu a poslanie poznajú, sa aj širšia verejnosť môže o nich viac dozvedieť. Svetový deň humanitárnej pomoci poskytuje príležitosť aj mimovládnym a medzinárodným organizáciám, aby šírili poznanie o aktivitách humanitárnych pracovníkov. Zároveň je to i možnosť vzdať poctu všetkým, čo v službe humanitárnej pomoci prišli o zdravie prípadne o život, uviedla na svojej stránke WHO.

Prírodné katastrofy prakticky už každý rok postihujú státisíce až milióny ľudí na svete, ktorí v ich dôsledku trpia. Katastrofy pritom zasiahnu najčastejšie najmä chudobných a ľudí vytlačených na okraj spoločnosti.



Veľkú časť humanitárnych pracovníkov tvoria občania krajiny, v ktorej sa katastrofa stala. Neraz sa stávajú terčom útokov, hoci by mali požívať úctu. Najlepší spôsob, ako oboznámiť verejnosť s poslaním humanitárnych pracovníkov, je vysvetľovať princípy ich činnosti, ktorých sa pri práci držia. A tými sú: princíp humanizmu, nestrannosti, neutrality a nezávislosti.



Valné zhromaždenie OSN (VZ OSN) 11. decembra 2008 v rezolúcii A/RES/63/139 rozhodlo, že 19. august bude Svetovým dňom humanitárnej pomoci. OSN chce tým dňom upozorniť verejnosť na aktivity humanitárneho personálu, princíp poskytovania humanitárnej pomoci a v neposlednom rade pripomenúť tých spomedzi nich, čo už nie sú medzi živými.

OSN vybrala 19. august preto, lebo v ten deň a mesiac v roku 2003 po bombovom útoku na Úrad OSN v Bagdade zomrelo 22 ľudí. Už aj pred rokom 2003 prišli o život mnohí humanitárni pracovníci, podobne i po roku 2003. Najvyšší počet úmrtí zaznamenali humanitárne organizácie v januári 2010 po zemetrasení na Haiti.

Zdroje: www.un.org, www.who.int