Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Magazín

Taliani a Francúzi si pripomenú 500 rokov od úmrtia L. da Vinciho

Leonardo da Vinci. Foto: Wikipedia

Na renesančného majstra da Vinciho, ktorý sa narodil v Taliansku a prežil tam aj väčšinu svojho života, si robia nároky Taliansko i Francúzsko.

Rím 4. marca (TASR) - Taliansko a Francúzsko si spoločne pripomenú 500 rokov od úmrtia talianskeho renesančného majstra Leonarda da Vinciho. Francúzsky prezident Emmanuel Macron to povedal v nedeľu pre taliansku televíziu RAI.

Macron sa spoločne s talianskym partnerom Sergiom Mattarellom dohodol, že sa 2. mája stretnú s talianskou a francúzskou mládežou na diskusii o "budúcnosti Európy". Prezidenti sa na tom dohodli počas Mattarellovej štátnej návštevy vo Francúzsku.

Zmienený dátum sa zhoduje s 500. výročím úmrtia talianskeho majstra v meste Amboise v strednom Francúzsku, doplnila vo svojej správe v pondelok agentúra DPA.

Macron pre taliansky program Che Tempo Che Fa ďalej povedal, že pokiaľ ide o nedávne nepríjemnosti medzi Parížom a Rímom, je čas pohnúť sa ďalej.

Na renesančného majstra da Vinciho, ktorý sa narodil v Taliansku a prežil tam aj väčšinu svojho života, si robia nároky Taliansko i Francúzsko.

Napätie medzi Parížom a Rímom eskaluje od vlaňajšieho júla, keď sa k moci v Taliansku dostala koalícia zložená z protisystémového Hnutia piatich hviezd (M5S) a pravicovo-populistickej Ligy Severu (LN).

Macron a Mattarella dôležitosť taliansko-francúzskych vzťahov a ich dôležitosť pre budúcnosť Európy deklarovali už vo februári.