Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Témou konferencie v Bratislave bude boj proti antisemitizmu

Ilustračná snímka Foto: FOTO TASR - Michal Svítok

V rámci sprievodných podujatí sú pre účastníkov pripravené návštevy Múzea holokaustu v Seredi či pamätníka Chatama Sofera, ako aj prezentácia výstavy o Davidovi Unreichovi.

Bratislava 26. januára (TASR) - O boji proti antisemitizmu sa bude hovoriť aj na medzinárodnej konferencii v Bratislave. Od utorka 5. februára do stredy 6. februára sa bude v hlavnom meste konať prvá zo série konferencií v rámci slovenského predsedníctva v Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Z postu aktuálne úradujúceho predsedu organizácie otvorí podujatie slovenský minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD).

"Prvý deň konferencie je venovaný politickým vystúpeniam na najvyššej úrovni, podujatie na druhý deň pokračuje expertnou časťou. Témami panelov budú napríklad bezpečnosť židovských komunít, vzdelávanie a podpora iniciatív na pripomínanie holokaustu, úloha médií a sociálnych médií alebo spolupráca s občianskou spoločnosťou," ozrejmil tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR. Rezort doplnil, že v rámci sprievodných podujatí sú pre účastníkov pripravené návštevy Múzea holokaustu v Seredi či pamätníka Chatama Sofera, ako aj prezentácia výstavy o Davidovi Unreichovi.

Na konferencii sa zúčastnia predstavitelia 57 účastníckych štátov OBSE, zástupcovia Úradu OBSE pre demokratické inštitúcie a ľudské práva (ODIHR) vrátane jeho riaditeľky Ingibjörg Sólrún Gísladóttirovej. Prídu tiež predstavitelia svetovej aj slovenskej židovskej komunity.

Slovensko od januára prebralo predsedníctvo na čele Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Ide o najväčšiu regionálnu bezpečnostnú organizáciu na svete, ktorá zahŕňa 57 účastníckych a 11 partnerských štátov na troch kontinentoch. SR ako predsednícka krajina počas nadchádzajúceho obdobia reprezentuje OBSE navonok.

Počas predsedníckeho obdobia bude Slovensko organizátorom a spoluorganizátorom zhruba 50 podujatí. Na Slovensku sa uskutoční aj 12 profilových medzinárodných konferencií na najvyššej úrovni. Venovať sa budú témam, ako napríklad antisemitizmus, násilný extrémizmus a radikalizácia, ekonomicko-environmentálne aspekty, kybernetická bezpečnosť alebo správa a reforma bezpečnostného sektora.