Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Magazín

Termálny šok zažíva počas horúčav aj sklo v autách alebo na budovách

Ilustračné foto Foto: Tablet.tv

Prečítajte si niekoľko jednoduchých rád ako predchádzať následkom termálneho šoku.

Slovensko, 24. augusta (TABLET.TV) - V autoservisoch riešia počas leta aj prípady prasknutých alebo rozbitých skiel. Nejde však o následok po dopravnej nehode. Sčasti za to môže tzv. termálny alebo tepelný šok.

Autosklá sú počas letných horúčav vystavené jednak vysokým teplotám, jednak chladnému vzduchu z klimatizácie. Ak bolo sklo predtým mechanicky poškodené napríklad drobným kamienkom, vplyv rozličných teplôt môže popraskať alebo sa úplne rozbiť. „Stáva sa aj počas horúčav, že si klienti umývajú autá studenou vodou a tým pádom sklo praská. Ďalším prípadom je, ak si klienti v zimných mesiacoch rozmrazujú sklo na aute tak, že naň nalejú horúcu vodu,“ približuje technik Milan Mancál.

Termálny šok je hrozbou aj pre bežné domácnosti. Sklo sa totiž pôsobením teploty rozťahuje. Ak sa pri osádzaní sklených tabúľ neráta s touto vlastnosťou, končí sa to jeho popraskaním. Ďalším faktorom, ktorý ohrozuje celistvosť skla je napríklad aj nerovnomerné tienenie budov. V prípade takýchto stavieb je časť okien vystavená tieňu a časť zase slnečnému žiareniu. V rámci jednej sklenenej tabule dochádza k vytvoreniu napätia a následnému praskaniu. Problematické môžu byť aj ťažké závesy, predmety umiestnené v blízkosti okien alebo vnútorné žalúzie. „Tie konštrukcie majú byť zvonku. Tým pádom by sme do určitej miery obmedzili ohrievanie toho skla,“ dodáva Ľudovít Kubičár z Fyzikálneho ústava SAV v Bratislave.

Predchádzať následkom termálneho šoku môžeme niekoľkými jednoduchými radami. Napríklad vhodne umiestniť vykurovacie a chladiace telesá v dome alebo byte. Zabezpečiť, aby výduch klimatizácie nesmeroval priamo na sklenené povrchy a namiesto vnútorných žalúzií popremýšľajte nad vonkajšími.


SKLU SKODI AJ KLIMATIZACIA by terazmedia