Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Magazín

Tradičná pokrývka hlavy, kalpak, sa stane štátnym symbolom v Kirgizsku

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Návrh zákona tiež odporúča športovcom a iným reprezentantom Kirgizska, aby nosili kalpak na oficiálnych slávnostiach.

Biškek 22. januára (TASR) - Kirgizsko sa pripravuje na zavedenie legislatívy, na základe ktorej bude prezident tejto stredoázijskej krajiny povinný počas diplomatických ciest nosiť tradičnú kirgizskú pokrývku hlavy, kalpak. Informovali o tom v pondelok agentúra AFP a stanica Slobodná Európa.

Parlamentný výbor schválil daný návrh, ktorý zároveň počíta s pokutami a väzením za znesvätenie tohto plsteného klobúka. Kalpak je v Kirgizsku vysoko uctievaným symbolom a má aj svoj vlastný sviatok. Štvorstranný klobúk je väčšinou bielo-čierny a symbolizuje zasnežené štíty kirgizských hôr.

Všeobecne sa predpokladá, že zákonodarcovia legislatívny návrh v najbližších dňoch odobria. Kalpak sa tak stane popri štátnej vlajke, štátnom znaku a štátnej hymne ďalším oficiálnym symbolom krajiny. Prezident, premiér, členovia vlády a parlamentu budú mať povinnosť nosiť túto pokrývku hlavy počas zahraničných ciest a oficiálnych podujatí.

Návrh zákona tiež odporúča športovcom a iným reprezentantom Kirgizska, aby nosili kalpak na oficiálnych slávnostiach. Kalpak nosia v Kirgizsku už stáročia muži každého veku a spoločenského postavenia.

Kirgizsko oslavuje Deň kalpaku 5. marca verejnými zhromaždeniami a rôznymi kultúrnymi podujatiami.