Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Pápež prevzal tradičnú veľkonočnú zásielku od Pilsner Urquell

Pápež František prevzal pivo Pilsner Urquell a požehnal dubový kríž Foto: Plzeňský Prazdroj Slovensko

Na Námestí sv. Petra požehnal kríž z dubového sudu vyrobený plzenskými debnármi.

Bratislava 25. apríla (OTS) - Vo Vatikáne má svoje nenahraditeľné miesto. Reč je o pive Pilsner Urquell, ktoré sa v nadväznosti na stáročnú tradíciu opäť zúčastnilo veľkonočných osláv priamo v srdci Ríma. Drevený súdok s požehnanou várkou zlatého moku si z rúk vrchného sládka Plzeňského Prazdroja prevzal na Námestí svätého Petra samotný pápež František. Spolu s 2019 fľašami prémiového ležiaku sa oň podelí s vatikánskymi kardinálmi.

Plzeňský Prazdroj už po deviaty raz pripravil veľkonočnú várku obľúbeného ležiaka Pilsner Urquell. Ide o jediné pivo, ktoré je pravidelne zasielané do Vatikánu práve pri príležitosti najväčších cirkevných sviatkov. Tradíciu v pivovare zaviedli v roku 2011, keď sa dozvedeli, že pápež Lev XIII. si nechal v 19. storočí na odporúčanie lekárov posielať plzenský ležiak v rámci svojej rekonvalescencie. Pivo pre pápeža vtedy objednala viedenská nunciatúra. „Akonáhle dorazilo, začali kolovať správy, že pápež si pivo Pilsner Urquell veľmi pochvaľoval a rady lekárov padli na úrodnú pôdu. Nakoniec sa tešil zo skvelej a dlhej kariéry. Pápežom bol neuveriteľných 25 rokov,“ vysvetľuje tradíciu emeritný vrchný sládok Plzeňského Prazdroja Václav Berka.

Pápež požehnal dubový kríž
Tento rok odovzdal plzenský sládok drevený súdok s požehnanou várkou Pilsner Urquell priamo do rúk pápeža Františka. Stalo sa tak počas generálnej audiencie, kedy Svätého Otca prišli pozdraviť tisícky veriacich. Stretnutie s ním bolo podľa slov Václava Berku naozaj výnimočné. „Pápež za dar poďakoval a požehnal kríž vyrobený z dubového sudu plzenskými debnármi, ktorý sme do Vatikánu priniesli. S hlbokou úctou a radosťou ho umiestnime do novej varne. Zároveň požehnal aj celému pivovaru a všetkým našim zamestnancom,“ uvádza Berka.

Veľkonočné pivo sa vydalo na 1300 kilometrov dlhú cestu do Vatikánu po piatich týždňoch výroby. Na začiatku marca sviatočnú várku spolu so surovinami, z ktorých sa Pilsner Urquell varí, požehnal vo varni pivovaru plzenský biskup Tomáš Holub.

Pivo si vychutnajú aj kardináli
Hoci od čias, kedy pivo Pilsner Urquell na odporúčanie lekárov ochutnal ako prvý pápež Lev XIII., uplynulo vyše 100 rokov, súčasný Svätý Otec si môže byť istý, že ochutná rovnako kvalitné pivo ako jeho predchodcovia. „Pilsner Urquell si váži tradície a hodnoty, ktoré sa nemenia. Naše pivo varíme už takmer 180 rokov, a to z rovnakých surovín a rovnakými postupmi. Používame medené kotly, ktoré sú zahriate priamym plameňom. Práve vlastnosti medi majú priaznivý účinok na výslednú chuť a arómu piva,“ vysvetľuje Berka. Okrem toho sládkovia pravidelne porovnávajú súčasnú kvalitu piva z moderných nerezových tankov, s pivom, ktoré kvasí a zreje v dubových sudoch po starom, ako to bolo po prvý raz v roku 1842.

Časť tohtoročnej veľkonočnej pivnej zásielky poputuje aj do reštaurácie, do ktorej pravidelne chodí na obed pápež František. Spolu s ním si v nej budú môcť Pilsner Urquell vychutnať aj kardináli.

Pápež okrem prémiového plzenského ležiaka v minulosti dostal aj ručne tepané medené veľkonočné vajce, zdobené pivovarníckymi motívmi chmeľu a jačmeňa, či zvon s reliéfom Baziliky sv. Petra.