Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Magazín

Sú aj jaskyne, ktoré vytvoril človek, v H. Tesároch majú dúpence

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Ich pôvod nie je celkom známy. Doteraz neboli predmetom odborného výskumu, ich vek ani účel tak nie je jednoznačne určený.

Hontianske Tesáre 23. júla (TASR) - Na Slovensku nie sú len stovky jaskýň, vytvorených geologickou činnosťou, ale aj desiatky priestorov, ktoré si v skalách vytvoril sám človek. Slúžili mu väčšinou ako úkryty pred nepriateľom, ale neraz aj ako prirodzené obydlia.

Takým boli ešte donedávna azda aj najznámejšie slovenské skalné obydlia v Brhlovciach v okrese Levice. Neďaľeko odtiaľ, pri obci Hontianske Tesáre v okrese Krupina, sa nachádzajú aj ojedinelé skalné jaskyne, tzv. dúpence.

Ich pôvod nie je celkom známy. Doteraz neboli predmetom odborného výskumu, ich vek ani účel tak nie je jednoznačne určený. Najčastejšie sa spomína ich vybudovanie v súvislosti s vpádom Turkov v 16. storočí, podľa iných názorov sú ešte staršie a ľudia sa tam mali ukrývať už v 13. storočí pri vpáde Tatárov.

Podľa starostky Dany Kohútovej tesárske dúpence majú od vlani nové značenie - turistické infotabule. Vytvoril ich koncom leta mladý slovenský výtvarník Tomáš Džadoň. Hontianske Tesáre boli vtedy jednou zo zastávok projektu Kinobus. Jeho súčasťou bola aj rezidencia výtvarníka Tomáša Džadoňa a prezentácia jeho práce v údolí za obcou. Pri dúpencoch, ktoré miestni označujú podľa počtu skalných otvorov aj ako jednodierka, dvojdierka a osemdierka, zhotovil a osadil tabule s nápisom Dúpence a do každej tabuľe vyhĺbil toľko dierok, koľko má príslušná jaskyňa.

Ďalšie skalné obydlia, vytvorené ľudskou rukou, sú napríklad aj v susednej obci Lišov, alebo v Ľuboreči v okrese Lučenec.