Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Magazín

TV REPORTÁŽ: Archeológovia objavili chrám z doby faraóna Ramzesa II.

Archeológovia objavili chrám z obdobia panovania faraóna Ramzesa II. Foto: TABLET.TV

Pochádza z obdobia vlády faraóna Ramzesa II., teda približne z rokov 1279 až 1213 pred naším letopočtom.

Praha/Káhira 20. októbra (TABLET.TV) - Egyptsko-český tím archeológov objavil v egyptskej archeologickej lokalite Abúsír dosiaľ neznámy chrámový komplex staroegyptského panovníka. Pochádza z doby vlády faraóna Ramzesa II., teda asi z rokov 1279 až 1213 pred naším letopočtom.

Ide o významný objav, pretože by mohol ukázať,ako sa v tejto oblasti žilo pred 3200 rokmi. Je to jediný potvrdený chrám faraóna Ramzesa II. v tejto oblasti. Chrám objavili pri výkopových prácach v Abúsíre, kde sa nachádza aj nekropola Starej ríše.

Podľa archeológov nález po prvýkrát potvrdil, že aj v tomto období Egypťania uctievali boha slnka Re. Podľa Miroslava Bártu, riaditeľa Českého egyptologického ústavu a vedúceho českej misie, našli rôzne artefakty spojené s kultom slnečného božstva.



Do komplexu s rozmermi 32 × 51 metrov sa vstupovalo širokým pylónom z nepálených tehál. Za ním sa nachádzalo rozsiahle nádvorie, z ktorého bolo možné pokračovať do kamenného dvora a do dvoch stavieb, ktoré uzatvárali pravú a ľavú stranu komplexu.

Tento chrám je jediným archeologicky doloženým chrámom dokazujúcim unikátne stavebné a náboženské aktivity faraóna Ramzesa II. v sakkárskej a abúsírskej nekropole. Zároveň potvrdzuje pokračovanie uctievania boha slnka Re v regióne Abúsír, ktorý sa začal od 5. dynastie a pokračoval až do éry Novej ríše.

Okrem chrámu tím archeológov objavil aj reliéfne fragmenty zobrazujúce scény slnečných bohov "Amun", "Re" a "Nechbet".