Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Tymošenkovej tigrica priviedla na svet štyri mláďatá

Foto: TASR/AP

Cesta samice Tigrjulie k sláve začala v lete 2009. Vtedy štvormesačné tigríča pochádzajúce zo švajčiarskej zoo darovali expremiérke Julii počas detského festivalu.

Kyjev 11. mája (TASR) - Biela tigrica, ktorá sa stala symbolom prezidentskej kampane ukrajinskej expremiérky Julie Tymošenkovej, priviedla na svet štyri mláďatá vrátane zriedkavého albína. K radostnej udalosti došlo v nedeľu v zoologickej záhrade v ukrajinskej Jalte.

Cesta Tigrjulie, ako sa samica bieleho bengálskeho tigra volá, k sláve začala v lete 2009. Vtedy štvormesačné tigríča pochádzajúce zo švajčiarskej zoo darovali Tymošenkovej počas detského festivalu. Líderka Oranžovej revolúcie ho vzápätí venovala zoo v čiernomorskom letovisku. Počas jej neskoršej kandidatúry na hlavu štátu sa Tigrjulia dostala na Tymošenkovej predvolebné plagáty.

Galéria: Mláďatá bielej tigrice Tigrjulie





"Sú to veľmi vzácne tigre," povedal riaditeľ jaltskej zoo Oleh Zubkov. "Všetky zoo na Ukrajine i na svete snívajú o tom, aby sa im takéto tigre narodili."
Partnerom trojročnej Tigrjulie je šesťročný tiger menom Patrice. Samica sa však o potomkov zdráha starať a pracovníci zoo mláďatá prikrmujú z fľaše.

Tymošenková si v súčasnosti vo väzení odpykáva kontroverzný sedemročný trest za údajné zneužitie právomocí. Jej stúpenci dúfajú, že narodenie tigrích mláďat jej za mrežami dodá odhodlanie a povzbudí ju.

Takmer tri týždne držala Tymošenková protestnú hladovku potom, ako ju väzenskí dozorcovia údajne zbili. Ukončila ju v stredu, keď dostal nemecký doktor povolenie dohliadať na jej liečbu pre vážne bolesti chrbta.

V Jalte sa mal dnes začať summit prezidentov strednej a východnej Európy. Na podujatie však na protest v súvislosti s Tymošenkovoej kauzou odmietlo prísť viacero štátnikov. Ukrajinský prezident a Tymošenkovej hlavný politický protivník Viktor Janukovyč bol nútený napokon dvojdňové podujatie "odložiť".