Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Magazín

UNIKÁTNE FOTO: Toto sú top mačací a psí miláčikovia čias socializmu

V parku Budatínskeho zámku, neďaleko Žiliny, usporiadali v sobotu 10. októbra 1970 prvú celoštátnu výstavu slovenských čuvačov a oblastnú výstavu psov ostatných zväzových plemien. Takmer 100 psov plemena Slovenský čuvač zo 600 registrovaných je výberom z chovov od majiteľov, ktorí sú členmi Klubu slovenských čuvačov. Túto súťaž, ktorá je prvá svojho druhu u nás, usporadúva Slovenské združenie drobnochovateľov a miestna organizácia kynológov v Žiline spoločne s Klubom slovenských čuvačov. Foto: TASR - J. Valko

Vďaka portálu Vtedy.sk prinášame unikátne dobové fotografie z archívu TASR s originálnymi popiskami.

Bratislava 16. júla (Teraz.sk) – Ako sa hovorí, pes – najlepší priateľ človeka. A pre niekoho iného je to zase mačka. Rovnako ako dnes, tak aj v minulosti ľudia vyhľadávali spoločnosť zvierat a dokázali oceniť nielen ich vlastnosti, ale aj krásu. A aj ju považovali za niečo naozaj výnimočné, chceli ju aj predviesť. Súťaže krásy sú totiž populárne nielen vo svete ľudí, ale aj vo svete zvierat.

Vďaka portálu Vtedy.sk vám prinášame unikátne dobové fotografie z archívu TASR s originálnymi popiskami.

Vyše 280 atraktívnych ušľachtilých mačiek približne 50 plemien predstavili počas soboty a nedele 10. októbra 1982 v bratislavskom PKO chovatelia z MĽR, NDR, Rakúska a ČSSR na súťažnej výstave prvej svojho druhu na Slovensku. Vystavené boli mačky perzské, siamske, turecké, etiópske. Na archívnej snímke člen medzinárodnej poroty Kurt Rajdl /ČSSR/ pri posudzovaní.
Foto: TASR - Peter Šimončík


Neobyčajnému záujmu sa tešila bratislavská výstava mačiek najmä medzi detskými návštevníkmi, 10. októbra 1982.
Foto: TASR - Peter Šimončík


Na snímke z 10. októbra 1982 kandidátky súťaže mladých mačiek. Uprostred víťazka - perzská modrokorytnačinová s bielou od chovateľky Jaroslavy Pavlíčkovej z Poděbrad.
Foto: TASR - Peter Šimončík


V nedeľu 3. apríla 1977 usporiadali MV Slovenského zväzu drobnochovateľov a MV Zväzarmu v Bratislave výstavu psov. Na Jazdeckom štadióne Slávie SVŠT v Petržalke predvádzali služobných, pracovných a spoločenských psov. Bernardín Barrychovateľa Vladimíra Stračinu z Banskej Belej sa stal oblastným víťazom vo svojej triede.
Foto: TASR - Š. Puškáš


Štvrtá národná výstava psov všetkých plemien sa uskutočnila v Bratislave 3. októbra 1987. Na snímke československý vlčiak.
Foto: TASR - Vlastimír Andor


Výstava z 3. októbra 1987 dala psíkom v Bratislave zabrať.
Foto: TASR - Vlastimír Andor


V Bratislave - Petržalke bola v nedeľu 15. júna 1969 oblastná výstava poľovných psov všetkých plemien a druhá špeciálna výstava hrubosrstých stavačov. Predviedli na nej 297 psov o 26 druhoch. Na archívnej snímke predvádzanie foxteriérov.
Foto: TASR - Zl. Repová


V Bratislave - Petržalke bola v nedeľu 15. júna 1969 oblastná výstava poľovných psov. Krátkosrstého stavača menom Dora, ktorého majiteľom je Július Kolínek z Nového Mesta nad Váhom, odmenili v jeho triede známkou "výborný".
Foto: TASR - Zl. Repová


V nedeľu 3. apríla 1977 usporiadali MV Slovenského zväzu drobnochovateľov a MV Zväzarmu v Bratislave výstavu psov. Na Jazdeckom štadióne Slávie SVŠT v Petržalke predvádzali služobných, pracovných a spoločenských psov. Na archívnej snímke pohľad na posudzovateľské komisie
Foto: TASR - Š. Puškáš


Afgánske chrty manželov A. a M. Čejdových z Brna sa stali víťazom v triede dorastu, 3. apríla 1977.
Foto: TASR - Š. Puškáš


Oblastným víťazom v triede pracovných psov sa stal nemecký ovčiak Dux majiteľky J. Krýslovej z Prahy, 3. apríla 1977.
Foto: TASR - Š. Puškáš