Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Magazín

UNIKÁTNE FOTO: Oslavy VOSR by bez Lenina a sprievodu nemali šťavu

Archívna fotografia. Originálna popiska: Múzeum V.I.Lenina v Bratislave privíta ročne vyše 40 000 návštevníkov, predovšetkým z ČSSR a rôznych končín Sovietskeho zväzu. Súčasnú expozíciu múzea pripravili v decembri 1982 podľa scenára vlastných odborných pracovníkov. Vo faksimile rukopisov sú vystavené mnohé Leninove články, štúdie a prejavy. Medzi exponátmi múzea sa nachádzajú aj originály prvých knižných vydaní Leninových prác u nás, napr. Imperializmus ako najvyššie štádium kapitalizmu /z roku 1924/ a Detská nemoc ľavičiarstva v komunizme /z roku 1926/. Súčasťou expozície sú aj výtvarné diela národného umelca T. Bártfaya a akademického sochára A. Viku. Pozornosť návštevníkov upútajú tiež dva audiovizuálne programy s názvami Triedne zápasy proletariátu a víťazstvo VOSR a U nás a u našich priateľov. Priestory Múzea V.I.Lenina využívajú aj pionieri pri skladaní svojho sľubu. Lektor múzea Stanislav Škorvánek /prvý sprava/ pri sprievodcovskom výklade návštevníkom zo Štátneho majetku v Hubiniach, členom BSP Nový Trh,vo vstupnej sále, venovanej vzniku vedeckého komunizmu a vstupu V.I.Lenina do marxistického hnutia v Rusku.V pozadí monumentálny reliéf akademického sochára A. Viku Lenin, 21.4.1985 Foto: TASR

Vďaka portálu Vtedy.sk prinášame unikátne dobové fotografie z archívu TASR s originálnymi popiskami.

Bratislava 7. novembra (TASR/Teraz.sk) - Oslavy sovietskej Veľkej októbrovej socialistickej revolúcie (VOSR) patrili v komunistickom Československu medzi prominentné štátne sviatky. Do propagandy a osláv udalostí "Veľkého októbra" sa zapojila takmer celá spoločnosť. Popri prvomájových oslavách bola VOSR udalosťou, kedy bolo treba preukázať na verejnosti ak nie vernosť strane a spoločenskému zriadeniu, tak aspoň konformitu s ňou.

Predvečer 6. novembra mali najmä žiaci povinnú radosť z tzv. lampiónového sprievodu po meste alebo dedine. (účasť bola povinná). Na druhej strane, aspoň sa mohli pred spolužiakmi pochváliť farebnými lampiónmi. Stredná a staršia generácia si spomenie na podujatia Mesiaca československého-sovietskeho priateľstva. Na školách to znamenalo ísť do kina na sovietsky film, vytvoriť v triede kútik s pohľadnicami a darčekmi zo Sovietskeho zväzu či Izbu revolučných tradícií VOSR.

V školskej jedálni varili jedlá z tradičnej ruskej kuchyne. Deti na východe Slovenska neboli z takého boršču a peľmeňov prekvapené, zato na západnom Slovensku ich veľmi nepoznali. Dospelí mali však ďalšie povinnosti z iného súdka: Umelci vyrábali propagačné materiály, divadlá nacvičovali hry z klasického ruského repertoáru alebo dobové angažované hry. Členovia strany šli na slávnostnú stranícku konferenciu, kolektívy Brigád socialistickej práce, pracovníci a úderníci vo fabrikách a na družstvách si dávali nové záväzky.

Archívna fotografia. Originálna popiska:Plagát k VOSR. Prvú cenu v celoštátnej sútaži o návrh politického plagátu, k 60.výročiu Veľkej októbrovej socialistickej revolúcie získal Štefan Štefka z Bratislavy. Ďalší z plagátov Štefana Štefku, ktorý vyjde k výročiu VOSR, 2.9.1977.
Foto: TASR


Vodca boľševického prevratu v ruskom Petrohrade (neskôr Leningrade) v roku 1917 Vladimír Iljič Lenin (občianskym menom Uljanov) sa stal predmetom takmer náboženského uctievania. Po skončení éry a kultu sovietskeho vodcu Josifa Visarionoviča Stalina v roku 1953, sa vrátil na výslnie V.I. Lenin. Istý čas pobudol na Slovensku, v roku 1913 vystúpil na tatranské Rysy. Na počesť tejto udalosti organizovala strana od roku 1957 v okolí Rysov masové turistické podujatia mládeže. Dielo a život vodcu revolúcie mohli návštevníci spoznať v Bratislave v Múzeu V.I. Lenina (v súčasnosti zrekonštruovaný Pistoriho palác) na Štefánikovej ulici.

Leninove filozofické spisy vychádzali v komunistickom Československu vo veľkých nákladoch. Stáli v policiach kancelárií straníckych funkcionárov a vedúcich pracovníkov a žartom sa niekedy hovorilo, že ich kupovali nie po dieloch, ale "na metre". Na druhej strane je škoda, že sa takto hovorilo o diele, na ktoré sa odvolávali mnohí komunistickí predstavitelia rovnako ako na klasické práce Karla Marxa a Fridricha Engelsa. Portál Teraz.sk prináša unikátne fotografie s pôvodnými originálnymi popiskami.

Archívna fotografia. Originálna popiska: Pri príležitosti 63. výročia Veľkej októbrovej socialistickejrevolúcie bol 6.novembra pietny akt kladenia vencov na bratislavskom Slavíne, mieste posledného odpočinku vyše 6 tisíc sovietskych osloboditeľov. Za zvukov Padlých revolucionárov položili k pamätníku spoločný veniec ÚV KSS, SNR, vlády SSRa ÚV NF SSR člen Predsedníctva ÚV KSČ, prvý tajomník ÚV KSS Jozef Lenárt, predseda SNR Viliam Šalgovič a ďalší členovia Predsedníctva ÚV KSS Ignác Janák, Ján Janík, Elena Litvajová, Gejza Šľapka a ďalší súdruhovia. Pamiatke najlepších synov svojho ľudu sa položením venca poklonil generálny konzul ZSSR v Bratislave Vadim Stepanov /na sn. tretí sprava/ a predstavitelia sovietskeho vojenského veliteľstva v Bratislave,6.11.1980
Foto: TASR



Archívna fotografia. Originálna popiska: Rudolf Adamec, účastník VOSR. Jedným z tých, čo sa so zbraňou v ruke zúčastnili Veľkej októbrovej socialistickej revolúcie, je aj Rudolf Adamec, obyvateľ Bratislavy. V Červenej garde a armáde slúžilod roku 1917 do 1919 pod vedením Jozefa Kučeru ako guľometčík. Zúčastnil sa na dobývaní Zimného paláca v Petrohrade a bojov pri Carycine, kde bol ranený do nohy. Neskôr sa zúčastnil aj hnutia za ustanovenie Maďarskej republiky rád v r.1921. Teraz, hoci má už 74 rokov, pracuje ako technológ a nástrojár u Pozemných stavieb v Bratislave, 27.6.1967
Foto: TASR


Archívna fotografia. Originálna popiska: Pietny akt - oslavy VOSR /Bratislava/. V pondelok 7.novembra, v deň spoločného sviatku všetkého pokrokového ľudstva sveta, sa pamiatke vodcu víťaznej Veľkej októbrovej socialistickej revolúcie poklonilipri pomníku V.I.Lenina v Bratislave najvyšší predstavitelia SSR, hlavného mesta Slovenska a Západoslovenského kraja.Zábery z lampiónového sprievodu, 7.11.
Foto: TASR


Archívna fotografia. Originálna popiska: V rámci osláv 33. výročia Veľkej októbrovej socialistickej revolúcie (VOSR), konala sa v utorok dňa 7. novembra t.r. na Stalinovom námestí pred sochou J. V. Stalina mohutná pionierska slávnosť. Zišli sa tu pionieri z celej Bratislavy, aby vyjadrili svoju vďačnosť SSSR a jeho ľud. Na pionierskej slávnosti sa zúčastnili poprední politickí a verejní činitelia.K zhromaždeným pionierom prehovorila povereníčka sociálnej starostlivosti Emília Janečková-Murinová, ktorá vo svojom prejave vyzdvihla význam VOSR a vyzvala pionierov, aby si vzali príklad z bratov - pionierov sovietskych. 7.11.1950
Foto: TASR

.
Jednou z najpamätnejších, ako uvádzajú ruské zdroje, bola vojenská prehliadka 7. novembra 1941. Konala sa pre vtedajší ZSSR v ťažkej situácii: v čase druhej svetovej vojny pri príležitosti 24. výročia VOSR - za snehovej víchrice, keď nacistické vojská boli už len zhruba 50 kilometrov od Moskvy. Cieľom prehliadky v roku 1941 bolo zvýšiť morálku vojakov aj civilistov. Presvedčila celý svet, že nacisti Moskvu nezlomia. Celkovo sa do prehliadky zapojilo približne 28.500 vojakov, 140 delostreleckých systémov, 160 tankov a 232 motorových vozidiel. Lietadlá však nad námestím pre snehovú fujavicu a zníženú viditeľnosť nepreleteli. Išlo o jedinú prehliadku počas druhej svetovej vojny. Vojaci z prehliadky išli priamo na front. Na Červenom námestí sovietski vojaci pochodovali až v máji 1945.
x x x
Od roku 1945 až do roku 1991 boli prehliadky pravidelné. Od roku 1991 sa na Červenom námestí v Moskve vojenské prehliadky nekonali do roku 2002. V centre hlavného mesta Ruska v tom čase organizovali pochody hnutia Pracujúca Moskva či Zjednotený front pracujúcich a Komunistická strana Ruskej federácie.
x x x
V roku 2006 pri príležitosti 65. výročia VOSR zorganizovali na Červenom námestí v Moskve rekonštrukciu historickej prehliadky z roku 1941. Zúčastnilo sa na nej okolo 4000 vojakov; veteráni prvýkrát sledovali prehliadku z tribúny.
x x x
Vyše 6000 ruských vojakov pochodovalo 7. novembra 2014 na počesť účastníkov vojenskej prehliadky zo 7. novembra 1941.
x x x
Na Červenom námestí v Moskve sa 7. novembra 2016 uskutočnila slávnostná vojenská prehliadka, ktorá pripomenula defilé jednotiek z roku 1941. Po námestí prešlo 5000 príslušníkov ozbrojených síl. Vlajkonosiči niesli zástavy jednotlivých zložiek Červenej armády, ktoré pred 75 rokmi bránili hlavné mesto ZSSR. Čestné miesto na tribúne zaujali veteráni druhej svetovej vojny žijúci v Moskve.

.

Archívna fotografia. Originálna popiska: K 60. výročiu VOSR - Muž s puškou/Bratislava/. Premiéru hry Nikolaja Pogodina Muž s puškou uvedú pri príležitosti 60.výročia Veľkej októbrovej socialistickej revolúcie v činohre bratislavského Slovenského národného divadla 5. novembra. Hru naštudoval ako hosť šéf režisér Moskovského dramatického divadla na Malej Bronnej Alexander Leonidovič Durajev.1 Režisér A.L.Durajev s hlavným predstaviteľom hry Muž s puškou”, národným umelcom Viliamom Záborským,3.11.1977 .
Foto: TASR



Archívna fotografia. Originálna popiska: V hlavnom meste SSR v Bratislave oslávili v piatok 5. novembra 59. výročie Veľkej októbrovej socialistickej revolúcie na Slávnostnom zhromaždení v spoločenskej hale PKO. Stovky Bratislavčanov z podnikov, závodov, úradov a škôl sa zišli, aby manifestovali oddanosť ideám Veľkého októbra, 5.11.1976
Foto: TASR



Archívna fotografia. Originálna popiska: Pri Základnej deväťročnej škole na Teplickej ulici v Bratislave otvorili pri príležitosti 56.výročia VOSR Izbu revolučných tradícií. Okrem iného bude slúžiť aj ako odborná učebňavybavená potrebnými učebnými pomôckami na občiansku výchovu, dejepis a vlastivedu. V Izbe revolučných tradícií budú aj pionierske schôdze a rôzne iné kultúrne a politické podujatia, 18.11.1973
Foto: TASR

.

Prehľad udalostí, ktoré súvisia s Októbrovou revolúciou (VOSR)


2. novembra 1894 - Zomrel cár Alexander III., na trón nastúpil cár Mikuláš II.
november 1895 - Predstavitelia marxistických krúžkov v Petrohrade si založili jednotnú organizáciu Zväz boja za oslobodenie robotníckej triedy. Na čelo organizácie si zvolili Vladimira Iľjiča Lenina.
3. júna 1896 - Rusko uzatvorilo s Čínou tzv. Moskovskú dohodu, namierenú proti Japonsku.
13.-15. marca 1898 - Delegáti Zväzu boja za oslobodenie robotníckej triedy z Petrohradu, Moskvy a Jekaterinoslavi založili na zjazde v Minsku Sociálnodemokratickú robotnícku stranu Ruska (SDRSR).
1901-1902 - V celom Rusku prepukli študentské nepokoje. Požiadavky študentov podporili aj robotníci. Začali sa štrajky v továrňach - ľudia protestovali proti zlým pracovným podmienkam a prepúšťaniu z práce.
30. júla - 23. augusta 1903 - V Bruseli a Londýne sa uskutočnil II. zjazd SDRSR. Zástancovia pevnej organizácie na čele s V.I. Leninom tu získali väčšinu (odtiaľ pochádza názov boľševici), ich odporcovia zostali v menšine (menševici).
6.-8. februára 1904 - Začiatok japonsko-ruskej vojny, ktorú Rusko prehralo.
27.-28. mája 1905 - V bitke pri ostrove Cušima zničili Japonci ruskú eskadru. Na krížniku Potemkin vypukla vzbura posádky. K povstaniu sa pridali ďalšie tri lode, vzbura sa však nešírila ďalej.
október 1905 - Politický štrajk začali železničiari v Moskve. Petrohradskí robotníci vytvorili prvý robotnícky soviet, ktorý polícia zlikvidovala.
jún 1906 - Vojenské povstania prepukli vo Sveaborgu (dnes predmestie Helsínk), Kronštadte (dnes jeden z okresov v petrohradskej oblasti) a Revale (dnes estónsky Tallinn). Prvá štátna duma v Moskve začala rokovať o otázke agrárnej reformy a prípadnom odkúpení alebo vyvlastnení pôdy od statkárov.
30. júla 1907 - Rusko uzatvorilo s Japonskom dohodu o vymedzení sfér vplyvu.
31. augusta 1907 - Rusko podpísalo s Veľkou Britániou dohodu o rozdelení sfér vplyvu v Iráne, Afganistane a Tibete. Dohodu sprostredkovalo Francúzsko, aby tým umožnilo vytvorenie Trojdohody ako protiváhy k Trojspolku.
19. augusta 1910 - Rusko podpísalo v Postupime dohodu s Nemeckom o rozdelení sfér vplyvu v Turecku a Iráne.
17. apríla 1912 - Vojsko strieľalo do štrajkujúcich robotníkov z ryžovísk zlata na rieke Lena. Tento tzv. lenský masaker si vyžiadal viac ako 500 mŕtvych a ranených. Po celom Rusku sa šírili protestné demonštrácie a štrajky, ktoré boli začiatkom novej revolučnej vlny.
10. júna 1914 - Generálny štrajk vyhlásili robotníci z naftových polí v Baku.
29. júla 1914 - Ruská vláda vyhlásila mobilizáciu v súvislosti s rakúsko-uhorsko-srbským konfliktom.
1. augusta 1914 - Nemecko vypovedalo vojnu Rusku.
30. októbra 1917 - Do Petrohradu prišiel tajne V.I. Lenin, aby sa ujal organizovania ozbrojeného povstania.
3. novembra 1917 - Uskutočnilo sa historické zasadanie Ústredného výboru SDRSR, ktoré prijalo Leninovu rezolúciu o ozbrojenom povstaní. Proti rezolúcii boli revolucionári Grigorij Zinoviev a Lev Kamenev.
5. novembra 1917 - Pri petrohradskom soviete začal fungovať vojensko-revolučný výbor na čele s V.I. Leninom. Výbor sa stal oficiálnym štábom povstania proti Dočasnej vláde. Jeho členmi boli ďalej Josif Vissarionovič Stalin, Jakov Michajlovič Sverdlov, Felix Edmundovič Dzeržinskij a Viačeslav Michajlovič Molotov.
7. novembra 1917 - Dočasná vláda vydala rozkaz, aby sa zastavila tlač a distribúcia ústredného tlačového orgánu boľševikov - Rabočij puť. K tlačiarni a redakcii novín smerovali obrnené vozidlá. Červené gardy donútili obrnené vozidlá z areálu tlačiarne odísť a o 11.00 h vyšlo číslo novín vyzývajúce na zvrhnutie Dočasnej vlády. Povstanie v Petrohrade sa začalo a o niekoľko hodín sa aj skončilo. Výzva V.I. Lenina "Občanom Ruska" oznámila zvrhnutie Dočasnej vlády a prevzatie moci petrohradským sovietom.
8. novembra 1917 - Narýchlo zvolaný zjazd sovietov schválil prevzatie moci do rúk sovietov, Dekrét o mieri a Dekrét o pôde, zrušil trest smrti na fronte a zvolil Všeruský ústredný výkonný výbor a Radu ľudových komisárov. Za predsedu oboch výkonných orgánov zvolili V.I. Lenina. Ľudové soviety začali preberať moc na celom území Ruska, koncom novembra sa začalo znárodňovanie súkromných podnikov.

Revolučné gardy zatkli cára Mikuláša II. aj s rodinou a 16. júla 1918 ich popravili.