Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

UNIKÁTNE FOTOGRAFIE: Pamätáte si na svoju skúšku dospelosti?

Záber z gymnázia Alexandra Markuša na ul. Červenej armády v Bratislave, ktoré je špecializované na matematiku a programovanie. Maturuje tu 28 žiakov v odbore matematiky a 73 žiakov v odbore programovania a stavebníctva. Z týchto žiakov sa hlási 49 % na vysoké školy technických smerov a ďalší na matematicko-fyzikálnu fakultu, 26. 05. 1986. Foto: TASR / Magda Borodáčová

Vďaka portálu Vtedy.sk prinášame unikátne dobové fotografie z archívu TASR s originálnymi popiskami.

Bratislava 21. máj (Teraz.sk) – Na stovkách stredných škôl po celom Slovensku sú v prúde maturitné skúšky. Chlapci a dievčatá v slávnostnom oblečení rozochvení vyčkávajú na túto chvíľu. V pondelok sa začína trojtýždňové obdobie skúšok dospelosti.



Teraz.sk vám prináša unikátne fotografie z archívu Vtedy.sk s originálnymi popiskami z obdobia skúšok dospelosti.

Chlapci a dievčatá v slávnostnom oblečení rozochvení vyčkávajú na túto chvíľu. Aj na Strednej priemyselnej škole elektrotechnickej na Zochovej ulici 11 v Bratislave sa začali maturity nielen pre riadnych poslucháčov, ale aj pre diaľkovo študujúcich. Miroslav Daniš pred maturitnou komisiou, 06. 06. 1972.
Foto: TASR / M. Borodáčová


Na jubilujúcej škole maturujú budúce vychovávateľky a učiteľky na materských školách (95 žiačok riadneho a 14 nadstavbového štúdia). Eva Trančiboková odpovedá z pedagogiky, 11. 06. 1970.
Foto: TASR / J. Lofaj


Absolventi Strednej všeobecnovzdelávacej školy na Novohradskej ulici v Bratislave pristupujú k maturitným skúškam. Prví pristúpili ku skúškam žiaci, ktorých ťažiskovým vyučovacím predmetom bolo programovanie a obsluha počítacích strojov. Predsedom maturitnej komisie je pracovník SAV doc. dr. L. Mišík Dr. Sc. Z fyziky odpovedá Zuzana Feketová, 01. 06. 1970.
Foto: TASR / Magda Borodáčová


Na Hutníckej priemyselnej škole v Košiciach prebiehali maturitné skúšky. Končí tu 67 žiakov. Ôsmi z nich robili svoje odborné maturitné práce z problematiky prevádzok Východoslovenských železiarní, kam väčšina z nich pôjde pracovať. Veselí absolventi hutníckej priemyslovky v Košiciach, ktorí posilnia rady pracovníkov VSŽ, 10. 06. 1965.
Foto: TASR / G. Bodnár


V stredu 3. júna sa začali na niektorých bratislavských stredných všeobecno-vzdelávacích školách praktické maturity žiakov posledných ročníkov. Viktor Cigánek robí pokus tepelnej rozťažnosti tuhej látky. Jeho prácu kontroluje triedny profesor Július Šoltés, 03. 06. 1964.
Foto: TASR / A. Prakeš


V novej jedenásťročnej strednej škole na Vazovovej ulici v Bratislave sú maturity po prvýkrát. Maturuje 119 žiakov a žiačok. Na obrázku v popredí Zorka Ondrejčeková a Vierka Ryšová z 11/B triedy pri písomkách zo slovenčiny, 05. 05. 1958.
Foto: TASR / Š. Petráš


V Priemyselnej škole baníckej v Handlovej po prvý raz v histórii ústavu predstúpili pred maturitnú komisiu absolventi štvrtého ročníka. Za tri dni sa na maturitných skúškach vystriedalo 27 absolventov, z ktorých 17 ukončilo štvrtý ročník s vyznamenaním. Po maturitách budú väčšinou pracovať v banských podnikoch trustu Slovenských uhoľných baní a niekoľkí budú pokračovať v štúdiu na vysokých školách. Aj títo absolventi Priemyselnej školy baníckej sa zapoja do budovateľskej práce na čestnom úseku - v baniach, 05. 06. 1956.
Foto: TASR / Viliam Přibyl


Žiaci jedenásťročných a odborných škôl žijú v znamení príprav na maturitné skúšky. Usilovné prípravy prebiehajú i na III. jedenásťročnej škole Petra Jilemníckého v Bratislave, v ktorej mali písomné práce z jazyka ruského, 04. 05. 1956.
Foto: TASR / Štefan Petráš