Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Magazín

Unikátny dvojdukát si slovenský kupec vydražil za 36-tisíc eur

Foto:

Najvzácnejší nominál Leopolda I. je zo zlata a váži necelých sedem gramov. Vyrazili ho v Kremnici.

Bratislava 21. októbra (TASR) - Na tretej medzinárodnej aukcii vzácnych mincí a bankoviek v sobotu (20. 10.) v Bratislave si slovenský kupec vydražil dvojdukát kráľa Leopolda I. z roku 1664 za 36.000 eur. Ide o unikát, jediný známy kus tohto ročníka, ktorý vyrazili na slovenskom území.

Najvzácnejší nominál Leopolda I. je zo zlata a váži necelých sedem gramov. Vyrazili ho v Kremnici. Na minci je vyobrazený panovník držiaci žezlo a korunovačné jablko, na opačnej strane Madona s dieťaťom obklopená lúčmi. Razidlo dukáta s ročníkom 1664 bolo prekryté z ročníkov 1662 alebo 1663.

„Pravdepodobne bol razený aspoň jeden z týchto ročníkov, takéto mince sa však na verejnosti ešte nikdy neobjavili. Kremnické dvojdukáty tohto panovníka sú všeobecne extrémne vzácne a je len málo zberateľov, ktorí ich v živote mali možnosť vidieť,“ povedal organizátor aukcie Elizej Macho ml.

Vyvolávacia cena mince bola 25.000 eur, no počas aukcie sa vyšplhala až na 36.000 eur. Odborníci aj dražiteľ to však považujú za rozumnú investíciu. Klientom bol Slovák, ktorý kúpil mincu prostredníctvom obchodníka.

„Takéto exkluzívne kúsky sú väčšinou dražené anonymne, pričom niekoľko desaťročí zostávajú súčasťou rodinného dedičstva. Ktovie, kedy bude môcť verejnosť opäť vidieť tento unikát,“ povedal bankár Miloš Šelest, ktorý mincu pre svojho klienta vydražil.