Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Unikátny vlakový videoprojekt: Železničná stanica Bratislava Vajnory

Železničná stanica Bratislava Vajnory Foto: Tablet.TV

TABLET.TV vám vďaka spolupráci so Železničnou spoločnosťou Slovensko, a.s. (ZSSK) opäť prináša ďalšiu časť unikátneho videoprojektu, aký na takejto úrovni na Slovensku ešte nikto nerealizoval.

Bratislava 8. júl (Teraz.sk/TABLET.TV) - Po týždni, keď sme vám predstavili ďalšiu bratislavskú stanicu- Bratislava Lamač ostaneme opäť v hlavnom meste a ukážeme vám stanicu Bratislava Vajnory.

To všetko jednak na stránke www.teraz.sk, alebo na stránke www.tablet.tv a takisto na špecializovanej stránke o železničnej doprave - www.vovlaku.sk.

Železničná stanica Bratislava Vajnory





Železničná stanica Bratislava Vajnory je železničná stanica vo Vajnoroch, mestskej časti Bratislavy v treťom bratislavskom okrese. Leží na trati 130 Bratislava hlavná stanica - Štúrovo - Szob. Ústi do nej spojka z Bratislavy- Rače a stanice Bratislava východ. Do roku 1995 tu bola aj vlečka na Letisko Milana Rastislava Štefánika. Kedysi odtiaľto vychádzala agrárna úzkorozchodná trať cez Čiernu Vodu do Pálffyho majera vzdialeného asi 7 km.
Od roku 1948 do roku 1959 bol názov stanice Bratislava-Dvorník.

Na stanici zastavuje väčšina vlakov z východného Slovenska. Takisto tu jazdia vlaky do Maďarska.
Stav hlavnej budovy železničnej stanice je katastrofálny. Je zatvorená a chátra, pritom ide o ukážku peknej železničnej architektúry.

Železničná stanica Bratislava Vajnory
Foto: Tablet.TV


V minulosti budovu Železnice Slovenskej republiky plánovali zrekonštruovať, ale po krachu dodávateľa stavby sa situácia skomplikovala. Podľa najnovších vyjadrení železníc je rekonštrukcia zaradená v investičnom pláne na rok 2017, záleží však na finančných možnostiach podniku, kedy s ňou naozaj začnú. Mala by stáť asi 950-tisíc eur.

Zrekonštruovať by mali starú výpravnú budovu a takisto aj budovu reléového zabezpečovacieho zariadenia. Po zrekonštruovaní bude budova stanice, resp. priestory nepotrebné pre dopravnú prevádzku pripravené na odpredaj záujemcom.