Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Polícia v USA našla mak na výrobu ópia v hodnote 500 miliónov dolárov

Ilustračné foto. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Pole sa nachádzalo za domom na odľahlom mieste, ku ktorému viedla iba štrková cesta so slepým koncom. Nikto teda nemal dôvod tadiaľ ísť. Pole bolo navyše ukryté za stromami.

Washington 28. mája (TASR) – Polícia v americkom štáte Severná Karolína objavila tento týždeň obrovské pole s tisíckami rastlín maku vhodných na výrobu ópia. Ich hodnotu vyčíslila na pol miliardy dolárov.

"Toto pole možno vyzerá ako kvetinová záhrada, ale keď sa k nej priblížite, zistíte, že je to - ako povedala polícia - jedna z najväčších ópiových prevádzok v dejinách štátu," informovala miestna televízna stanica WBTV.

Prípad sa odohral v mestečku Claremont s len takmer 1400 obyvateľmi. Pole sa nachádzalo za domom na odľahlom mieste, ku ktorému viedla iba štrková cesta so slepým koncom. Nikto teda nemal dôvod tadiaľ ísť. Pole bolo navyše ukryté za stromami.

Keď polícia zazvonila pred dverami, majiteľ Cody Xiong vyšiel a povedal: "Tipujem si, že ste tu kvôli ópiu."

Informácie o tom, ako polícia pole našla, sa rôznia. Podľa jednej mala anonymný tip, podľa druhej tam prišla pre niečo iné a náhodne objavila mak. Čo malo byť tým druhým dôvodom, nie je známe.

Cody Xiong bol zatknutý a obvinený za výrobu a vlastníctvo drog. Neskôr bol prepustený na kauciu 45.000 dolárov. K prípadu sa nevyjadril.

Vyšetrovatelia predpokladajú, že ópium nebolo vyrábané na tomto pozemku, ale že Xiong rastliny predával ďalej. Prípad stále vyšetrujú.