Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

VIDEO: V Argentíne našli nacistické artefakty vrátane busty Hitlera

Členovia Interpolu ukazujú bustu nacistického vodcu Adolfa Hitlera v v argentínskom Buenos Aires,16. júna 2017. V skrytej miestnosti v dome v blízkosti hlavného mesta Argentíny polícia objavila 8. júna najväčšiu zbierku nacistických artefaktov v histórii krajiny. Úrady sa domnievajú, že sú to originály, ktoré patrili vysoko postaveným nacistom v Nemecku počas druhej svetovej vojny. Foto: TASR/AP

V tajnej miestnosti zberateľa na predmestí argentínskej metropoly Buenos Aires bolo približne 75 predmetov.

Buenos Aires 20. júna (TASR) - V Argentíne objavili najväčšiu zbierku predmetov s nacistickou tematikou v histórii krajiny. Polícia v pondelok informovala, že v tajnej miestnosti zberateľa na predmestí argentínskej metropoly Buenos Aires bolo približne 75 predmetov vrátane busty Adolfa Hitlera, zväčšovacích skiel v elegantných skrinkách ozdobených svastikami a dokonca aj zariadenia na meranie veľkosti hlavy.




Podľa úradov by mohlo ísť o originály, ktoré patrili popredným pohlavárom nacistického režimu v Nemecku počas druhej svetovej vojny. "Naše prvé vyšetrovanie naznačuje, že sú to originálne kusy," uviedla ministerka bezpečnosti Patricia Bullrichová s tým, že pri niektorých artefaktoch boli staré fotografie a na niekoľkých z nich je dokonca s predmetmi zachytený aj nacistický vodca Hitler.



O historickej dôležitosti objavu podľa polície svedčí negatív fotografie Hitlera držiaceho zväčšovacie sklo podobné tým, ktoré sa našli. Polícia sa v rámci vyšetrovania obráti aj na medzinárodných odborníkov a bude zisťovať i to, ako sa predmety do krajiny dostali.

Úrady vychádzajú z hypotézy, že ich priniesli významní nacistickí predstavitelia po druhej svetovej vojne, keď sa Argentína stala útočiskom vojnových zločincov na úteku. Neslávne známy lekár z koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau Josef Mengele žil v Buenos Aires desať rokov a do Paraguaja sa presťahoval až po tom, ako izraelskí agenti uniesli z argentínskej metropoly Adolfa Eichmanna, jedného z hlavných organizátorov holokaustu.

Vyšetrovanie, ktoré viedlo k vzácnemu historickému objavu, sa začalo, keď si polícia všimla umelecké predmety nelegálneho pôvodu v jednej z galérií v Buenos Aires. Zberateľa odvtedy sledovala a 8. júna mu na základe súdneho príkazu prehľadala dom. Pozornosť policajtov upútala veľká knižnica a za ňou našli tajný priechod do miestnosti s nacistickými artefaktmi.