Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

V Bolívii uhynulo pre lesné požiare viac ako dva milióny zvierat

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Patria medzi ne mačkovité šelmy ako pumy a jaguáre, jelene, lamy, mravčiare, jazvece, jašterice, tapíry a rôzne druhy hlodavcov.

La Paz 26. septembra (TASR) - Viac ako dva milióny divých zvierat uhynuli v Bolívií v dôsledku lesných požiarov, ktoré zničili rozsiahle plochy lesov a pastvín, informovala vo štvrtok agentúra AFP s odvolaním sa na environmentálnych expertov.

Požiare zničili savany v juhovýchodnom regióne Chiquitania. Sandra Quirogová z univerzity Santa Cruz v americkom štáte Kalifornia povedala, že v dôsledku požiarov zahynulo vo viacerých chránených oblastiach viac ako 2,3 milióna zvierat. Patria medzi ne mačkovité šelmy ako pumy a jaguáre, jelene, lamy, mravčiare, jazvece, jašterice, tapíry a rôzne druhy hlodavcov.

V správe ochranárskej nadácie Priatelia prírody sa uvádza, že v Bolívii od januára zhorelo celkovo 4,1 milióna hektárov lesa.

Bolívijské úrady tvrdia, že požiare bežne zakladajú farmári a rančeri, aby obnovili alebo získali nové pastviny, tento rok sa však oheň vymkol spod kontroly v dôsledku sucha a silného vetra, čo vláda pripisuje klimatickej zmene. Kritici zase tvrdia, že k pohrome prispel vládny dekrét z júla, ktorý dovoľuje kontrolované vypaľovanie porastov na poľnohospodárske účely.