Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

V Bratislave sa predviedli veterány zo začiatku 20. storočia

Snímka zo zrazu veteránov v Bratislave 14. júla 2018. Foto: TASR - Michal Svítok

Okrem samotných áut sa na zraze, ktorý sa konal medzi Hurbanovým a Župným námestím, zúčastnili aj historické sajdky, a to jedna s originálnym guľometom Dekťarjev.

Bratislava 14. júla (TASR) – V centre Bratislavy sa v sobotu uskutočnil zraz najstarších a najvzácnejších veteránov. Medzi účastníkmi zrazu boli také rarity, ako napríklad Ford z roku 1918 s drevenými kolesami, Škoda 422, Škoda 860, Tatra 57, BMW 327, Triumph, Bentley S2, Rolls Royce Silver Cloud, Packard Eight Sedan, Kissel z roku 1930 či Chevrolet z roku 1933. Vozidlá boli sprevádzané historicky raritnou Tatrou z roku 1926, ktorá je jedinečná na svete, pretože bola špeciálne upravená na rozvoz chleba a pekárenských výrobkov, a vojenskou nákladnou Tatrou z roku 1951. TASR o tom informovala organizátorka akcie Alexandra Krížová.

"Sme veľmi radi, že akcia dopadla dobre a zároveň nás teší, že sme tým potešili ľudí, ktorí nás počas cesty na Župné námestie zdravili, kývali nám, alebo sa prišli osobne pozrieť a odfotiť sa s vozidlami. Našim cieľom bolo urobiť ľuďom radosť, spomenúť si na dávnejšiu minulosť, keď sa žilo o niečo pomalšie aj chudobnejšie, ale napriek tomu viac harmonicky. Zbožňujeme 20. až 30. roky, hudbu z tej doby, oblečenie, štýl a vždy, pokiaľ máme túto možnosť, tak sa snažíme tým spraviť zážitok aj ostatným, ako to robila legendárna herečka Marlen Dietrich. Zároveň ďakujeme príslušníkom Policajného zboru, keďže v tento deň mali v centre hlavného mesta viacero rizikovejších akcií, tak napriek tomu to bravúrne zvládli," uviedla pre TASR Krížová.



Okrem samotných áut sa na zraze, ktorý sa konal medzi Hurbanovým a Župným námestím, zúčastnili aj historické sajdky, a to jedna s originálnym guľometom Dekťarjev.

Ako vodiči historických veteránov, tak aj spolujazdci sa priblížili dobe, z ktorej vozidlá pochádzali a boli odetí v štýle 20. a 30. rokov alebo v historických uniformách prvorepublikových četníkov a policajtov. Do Bratislavy prišlo v sobotu viac ako 20 vozidiel, dve historické sajdky a takmer 100 účastníkov a išlo o jeden z najväčších zrazov veteránov v centre mesta, ktorý zároveň zaujal okoloidúcich či turistov.