Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

V Bratislave zasadajú po nemecky hovoriaci biskupi zodpovední za médiá

Predseda KBS Stanislav Zvolenský. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Hostia pricestovali na pozvanie predsedu KBS Stanislava Zvolenského, ktorý na úvod predniesol správu o sociálnej a spoločenskej situácii na Slovensku.

Bratislava 10. septembra (TASR) - Na Slovensko prišli po nemecky hovoriaci biskupi a zástupcovia biskupských konferencií zodpovední za oblasť médií. Počas troch dní (10. - 12. 9.) budú hovoriť o úlohe žurnalistiky v meniacej sa Európe a vo svete, o politickom populizme ako výzve pre cirkev a jej komunikáciu. TASR o tom informoval Michal Lipiak z Konferencie biskupov Slovenska (KBS).

Hostia zo Slovenska, Českej republiky, Rakúska, Švajčiarska, Chorvátska, Litvy, Slovinska a Nemecka pricestovali na pozvanie predsedu KBS Stanislava Zvolenského, ktorý na úvod predniesol správu o sociálnej a spoločenskej situácii na Slovensku. "Modernizácia priniesla aj pokračujúcu sekularizáciu a vplyv kultúry, ktorá je v rozpore s kresťanskou antropológiou. KBS si dobre uvedomuje, že miesto, v ktorom sa v súčasnosti jednotlivec rozhoduje pre vieru alebo jej odmietnutie, je často oblasť kultúry v najširšom zmysle," povedal Zvolenský. Zároveň si uvedomuje, že je nevyhnutné hľadať nové pastoračné prístupy k mladým ľuďom a venovať viac priestoru katechéze. 

Predseda KBS hosťom predstavil aj výzvy, pred ktorými stojí spoločnosť u nás. "Medzi najväčšie patrí reforma školstva a zdravotníctva, odstraňovanie korupcie a integrácia Rómov do spoločnosti. Mimoriadnou výzvou je zabezpečiť dostupné bývanie pre mladých ľudí, aby neodchádzali za prácou do zahraničia. Sociálne podmienky sú často dôvodom na oddialenie uzavretia manželstva a založenia rodiny, čo sa zákonite prejavuje na demografickej zime," uviedol Zvolenský.