Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

V Ekvádore sa prvýkrát zosobášili dve ženy

Ilustračné foto Foto: TASR

Ekvádorský ústavný súd priznal v júni právo uzavrieť manželstvo dvom homosexuálnym párom, čomu predchádzal dlhý právny boj.

Quito 19. júla (TASR) - Ekvádorské mesto Guayaquil bolo vo štvrtok dejiskom prvého sobáša osôb rovnakého pohlavia v tejto juhoamerickej krajine po tom, ako v júni takéto manželstvá povolil tamojší ústavný súd. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Lesbický pár - Michelle Avilésovú a Alexandru Chávezovú - oddali na matričnom úrade v Guayaquile. Jeho pracovníčka Andrea Albánová, ktorá na obrad dohliadala, uviedla, že uzavrieť manželstvo sa tam chystá niekoľko ďalších dvojíc rovnakého pohlavia.

Avilésová s Chávezovou sa vyjadrili, že oslavu vstupu do manželstva majú naplánovanú až na november. Avilésová si podľa vlastných slov uvedomuje, že niektorí ľudia homosexuálne sobáše neschvaľujú, ako však poznamenala, s Chávezovou vedú normálny život ako ktokoľvek iný.

Ekvádorský ústavný súd priznal v júni právo uzavrieť manželstvo dvom homosexuálnym párom, čomu predchádzal dlhý právny boj. Ekvádor sa tak stal po Argentíne, Brazílii a Kolumbii štvrtou juhoamerickou krajinou, ktorá takéto sobáše umožňuje.