Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Magazín

V Holandsku sa vrátili k vyberaniu dane zo stredoveku

Ilustračné foto Foto: TASR

Ľudia žijúci v okolí hradu Renwoude platia daň svojmu "feudálnemu pánovi".

Utrecht 16. augusta (TASR) - Majitelia stredovekého hradu pri holandskom meste Utrecht chcú, aby miestni obyvatelia prispeli na jeho udržiavanie. Využiť na to chcú daň, ktorú zaviedli ešte v stredoveku.

Množstvu ľudí v dedine Kamerik doručili poslednú výzvu na uhradenie dane, známej ako "trinásta penca". Jej účelom je zozbieranie peňazí na údržbu miestneho hradu. Celková suma, ktorú majú obyvatelia uhradiť, predstavuje viac než milión eur. Miestne združenie farmárov už proti vymáhanej dávke začalo bojovať.

Výzvy na úhradu rozoslala nadácia, ktorá spravuje hrad Renwoude, ktorý patrí holandskej šľachtickej rodine. Peniaze plánuje využiť na opravu hradu, ktorého počiatky siahajú do 13. storočia.

Daň, ktorú nadácia vymáha, siaha do čias, keď pôda okolo Utrechtu bola neudržiavaná. Ľudia, ktorí si chceli kúpiť pozemok, si museli vyžiadať povolenie od svojho feudálneho pána a zaplatiť mu percentá z kúpnej ceny. Daň nebola dodnes zrušená a v obmedzenej miere existuje na viacerých miestach v okolí mesta. Na naliehanie vlastníkov pôdy má byť zrušená od roku 2015.

"Potrebujeme peniaze na opravu hradu. Ľudia, ktorí majú platiť, o tom všetko vedia," oznámil pokladník nadácie. "Ak si kúpite dom alebo pozemok, notár vám o tom povie."

"Každý kupujúci je informovaný, že táto daň sa nevyberala už veľmi dlho. To je zavádzanie ľudí," vyjadrila sa Joke Birnageová zo skupiny odporcov dane. Dodala, že nadácia prekročila mieru slušnosti.

Skupina je tiež pobúrená aroganciou, s akou podľa ich slov nadácia koná. "Nie je možné ich zastihnúť, odmietajú rokovať a potom pošlú účty, ktoré nikto nedokáže zaplatiť. Je ťažké uveriť, že je rok 2012," povedal Joop Verheul, predstaviteľ miestneho združenia farmárov.